Kiadjuk Brüsszelnek a belga–marokkói terroristanőt

Kiadjuk Brüsszelnek azt a 29 éves marokkói származású, belga állampolgárságú nőt, akit terrorizmus miatt kerestek a belga hatóságok. A nő Szíriába tartott, hogy ott több terroristacsoportot meglátogasson, amikor Budapesten, a népligeti buszpályaudvaron elfogták a magyar rendőrök.

2023. 01. 06. 16:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb terroristát fogtak el a magyar hatóságok, ezúttal január 4-én egy marokkói–belga nőt vettek őrizetbe Budapesten, aki éppen Szíriába tartott, hogy meglátogassa harcostársait. Ma eldőlt, a terroristát kiadjuk Brüsszelnek.

A Fővárosi Törvényszék pénteken elrendelte a 29 éves a belga–marokkói állampolgárnak az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, akivel szemben a Brüsszeli Francia Nyelvű Elsőfokú Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot terroristacsoport tevékenységében való részvétel, illetve az ország területének elhagyása terrorista-bűncselekmény elkövetése vagy annak támogatása bűncselekmények miatt büntetőeljárás lefolytatása érdekében. 

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy terroristacsoportokat akart meglátogatni a szíriai hadműveleti területen. Lapunk brüsszeli forrásokból arról értesült, hogy a nő az Iszlám Állam még mindig működő kisebb csoportjaival akarta felvenni a kapcsolatot, nem zárható ki, hogy a tevékenységükben való részvétel céljából.

Az európai elfogatóparancsban megjelölt cselekmények maximális büntetési tétele 10 év szabadságvesztés. 

 

A Fővárosi Törvényszék megállapítása szerint a belga igazságügyi hatóság által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtásának feltételei fennállnak, a terhelttel szemben az átadási letartóztatás és az átadás elrendelésének van helye, esetében az ún. megtagadási okok egyike sem állapítható meg. 

A tárgyaláson a terhelt hozzájárult az egyszerűsített átadásához és a specialitás szabályainak alkalmazásával élni kívánt. Ez utóbbi értelmében – átadása esetén – az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható vele szemben egyéb büntetőeljárás.

A fentiekből következően rendelte el a bíróság a terhelt átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását. A terheltet 2023. január 16-ig át kell adni a belga hatóságoknak. Amennyiben ezen időpontig nem veszik át, szabadlábra kell helyezni őt. A végzés végleges.

Tádzsik terrorista

Úgynevezett ideiglenes kiadatási letartóztatásba került tavaly november 3-án Budapesten egy nemzetközi elfogatóparanccsal keresett tádzsik férfi, aki az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet zsoldosaként háborús bűncselekményekben vett részt Szíriában. Az ISIS-tagot csak akkor adjuk ki, ha Tádzsikisztán kinyilvánítja, nem végzik ki állampolgárukat. A tádzsik állampolgárságú férfi ellen a dusanbei körzeti bíróság 2019. május 6-án bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében. A férfi 2016 áprilisában apjával együtt Isztambulba ment, majd törvénytelenül átlépte a Törökország és Szíria közötti határt. Csatlakozott a Szíria területén lévő terrorszervezet, az ISIS csapatához, ahol az állami erők elleni háborús bűncselekményekben vett részt. A cselekmény miatt kiszabható büntetés maximális tartama a Tádzsik Köztársaságban 12 év szabadságvesztés. 

Borítókép: Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam terrorszervezet zászlajáról (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.