Halottak a Magyarországról Párizsba vitt terroristák

Valamennyi olyan terrorista halott, akiket még 2015-ben Magyarországról szállított Nyugat-Európába Salah Abdeslam. Az Iszlám Államnak az illegális bevándorlók között megbújva érkező terroristái rendeztek tömegmészárlást Párizsban és Brüsszelben. Abdeslam is öngyilkos merénylő lett volna, de meggondolta magát. Párizsban már tényleges életfogytiglanira ítélték, most Brüsszelben kell felelnie tetteiért.

2022. 12. 11. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam valamennyi olyan terroristája halott, akiket még 2015-ben Salah Abdeslam szállított Magyarországról Nyugat-Európába, derült ki Abdeslam párizsi és a napokban indult brüsszeli perében egyaránt.

A Belgiumban élt, francia születésű, algériai származású Abdeslam a 2015-ös migránshullámmal hazánkba érkező ISIS-terroristák közül tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított. Az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái 2015-ben három nyugat-európai terrortámadásban vettek részt, és valamennyien életüket vesztették.

Egy a francia per Abdeslam elleni bizonyítékai közül. (Forrás: AFP/La Libre)

A napokban megkezdődött Belgium eddigi legnagyobb bírósági tárgyalássorozata, amelyen az ISIS terroristái ügyében hoznak ítéletet. Belgiumban 2016-ban a terrorszervezet összehangolt merényletsorozatot hajtott végre, amelyben 32-en vesztették életüket, és több százan sérültek meg. 2016. március 22-én, nem sokkal reggel nyolc után öngyilkos merénylők két bombát robbantottak a brüsszeli Zaventem Nemzetközi Repülőtér várójában. Az Iszlám Állam dzsihadistái fél órával később egy harmadik bombát robbantottak – ezúttal már a belvárosban, a Maalbeek metróállomásnál.

Összesen tíz vádlott van, köztük az a Salah Abdeslam is, aki az egy évvel korábbi párizsi terrortámadásnak közvetlen elkövetője volt, ám életben maradt. Abdeslamra nyáron életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki Franciaországban. 2015. november 13-án 132 halálos áldozatot követelt a terrortámadás. Az életfogytiglani Belgiumban is kijár neki, amennyiben bizonyítottnak találják a vádat.

Magyarországi állomás

A Terrorelhárítási Központ felderítése szerint a párizsi, illetve a brüsszeli terrorcselekmények résztvevői néhány napot töltöttek hazánkban, ugyanakkor az Iszlám Államnak Magyarországra telepített, kiterjedt hálózata nem volt. A szíriai Rakkában kiképzett terroristák jellem­zően két-három fős csoportokban érkeztek, ám a déli kerítés felállításával és a migránshullám elterelésével a terroristák mozgása is a horvát–szlovén útvonalra helyeződött át.

Salah Abdeslam a párizsi terrorakció során a Stade de France-hoz szállított három öngyilkos merénylőt, ő maga lett volna a negyedik, de az utolsó pillanatban a robbanóövét kukába dobva visszakozott.

Az uniós állampolgárként a schengeni határok között szabadon mozgó Abdeslam háromszor is járt Magyarországon, először 2015. augusztus 30-án Kiskőrösről a marokkói Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot vitte magával Belgiumba. Bilal Hadfi a Stade de France-nál követett el öngyilkos merényletet, Chakib Akrouh pedig a párizsi kávézóknál tartott lövöldözésekben vett részt, majd 2015. november 18-án egy rendőri rajtaütés során felrobbantotta magát. Ők ketten szintén a migránsútvonalon, Kelebiánál érkeztek Magyarországra, majd Salah Abdeslam bérelt autóval vitte őket Belgiumba.

Abdeslam 2015 szeptemberében ismét Magyarországra, a Keleti pályaudvarhoz jött, ahonnan két férfit vitt magával, akik migránsokkal érkeztek. Ausztriában hamis szír útlevéllel igazolták magukat egy közúti ellenőrzésen.

Később az egyik férfi, az algériai Mohamed Belkaid rendőrökkel folytatott tűzpárbajban vesztette életét Brüsszelben. A másik férfi, Najim Laachraoui később a brüsszeli Zavantem repülőtéren követett el öngyilkos merényletet. Abdeslam harmadszorra, 2015. szeptember 17-én érkezett hazánkba, ekkor vitte magával a három bataclani merénylőt, Samy Amimourt, Omar Mostefait és Mohamed Aggadot.

A párizsi Stade de France-nál robbantotta fel magát két férfi, akik a Mohammad Almahmoud és az Ahmad Almohammad nevekre kiállított hamis útleveleket használták. Ők Horvátország felől – regisztráció után – szöktek be Magyarországra, és a magyar hatóságok szállították őket Ausztriába. A röszkei határzár után Salah Abdeslam a németországi Ulmból magával vitt három embert, közülük Osama Krayemet és Soufiane Ayarit a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben elfogták.

Abdeslam megnősült

A tényleges életfogytiglani fegyházra ítélt Salah Abdeslam francia sajtóinformációk szerint megnősült a börtönben. Állítólag lehetősége van időközönként ágyas beszélőre is ifjú hitvesével. A francia törvények meglehetősen engedékenyek ilyen esetekben. A 70-es, 80-as évek hírhedt terroristája, az időközben már négyszeres életfogytiglanira ítélt Carlos is a rácsok mögött nősült meg, saját ügyvédnőjét vette el, és szintén járt neki az ágyas beszélő.

Borítókép: Salah Abdeslam párizsi tárgyalása (Fotó: AFP/Emmanuel Dunand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.