Tényleges életfogytiglant kapott a párizsi merénylő

Salah Abdeslam pere a kollektív trauma feldolgozásában is fontos volt.

2022. 06. 29. 21:24
null
FILES-FRANCE-ATTACKS-JUSTICE-TRIAL Fotó: BENOIT PEYRUCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszból 19 elítélt bűnös minden vádpontban – kezdte a régóta várt ítélethirdetését szerda este a bíró a 2015-ös párizsi terrortámadás ügyében. Mint gyorsan kiderült, a kivétel nem Salah Abdeslam, a merénylet egyedüli életben maradt elkövetője, esetében is bizonyítottnak találtak minden vádat – köztük a gyilkosságot és terrorizmust is. 

A szélsőséges így a várakozásoknak megfelelően tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, a kegyelem lehetősége nélkül, ami legsúlyosabb büntetés Franciaországban.

A többi vádlottat, akiknek szerepe volt a merényletben, két évtől életfogytiglani börtönnel sújtották.

Azonkívül, hogy az ítélethirdetést már sokan várták, magát a több mint kilenc hónapig tartó, maratoni tárgyalást is a kollektív trauma feldolgozásának fontos lépéseként értékelték Franciaországban. A 2015. november 13-i párizsi terrortámadás a modern kori Franciaország legsúlyosabb vérengzése, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. A mészárlást a francia főváros több helyszínen követték el az öngyilkos merénylők, a Stade de France nemzeti stadionnál, hat belvárosi kávéház, bár, illetve étterem teraszán, valamint a Bataclan nevű koncertteremben. A támadást követő években két túlélő öngyilkos lett, így a halálos áldozatok száma 132-re emelkedett. A merényletet végrehajtó tíztagú kommandó egyetlen tagja, a brüsszeli születésű francia állampolgár, Salah Abdeslam maradt életben, ám tizenhárom másik személy is a vádlottak padjára került, akiket bűnrészességgel vádoltak meg. A párizsi különleges esküdtszéken folytatott tárgyalás hétfőn ért véget a vádlottak megszólalásával.

Megkönnyebbültem, hogy véget ért a tárgyalás, mert ez azt jelenti, az igazságszolgáltatás megtette, amit tennie kell. Most már hátat fordíthatok ennek a pernek, és folytathatom az életemet 

– fogalmazott még az ítélethirdetés előtt Arthur Denouveaux, a bataclani koncert túlélőinek egyike. A tárgyalás alatt öt héten keresztül a merényletben elhunytak hozzátartozói és a túlélők, mintegy négyszázötvenen tettek tanúvallomást. Sokan közülük levegő után kapkodva, könnyektől áztatott arccal beszéltek arról, milyen borzalmakat éltek át a támadás során vagy szeretteik elvesztése miatt. – Ez a tárgyalás meghaladta az elvárásainkat, mivel a terroristák is beszéltek, rea­gáltak a tanúvallomásokra, ez annyira meglepő volt – tette hozzá Ar­thur Denouveaux.

Salah Abdeslam a nyomozás hat éve alatt végig hallgatott, a per során azonban többször is szót kért, de so­káig elsősorban azért, hogy igazolja a merényleteket. Később azonban hangnemet váltott, és sírva kért elnézést minden áldozattól. A perben azt vallotta, hogy Abdelhamid Abaaoudtól, a terrorkommandó vezetőjétől, aki a gyerekkori barátja volt, két nappal a merényletek előtt, 2015. november 11-én értesült a támadás tervéről. Abdeslam robbanóövét, amellyel feltételezhe­tően a metróban kellett volna felrobbantania magát, tíz nappal később Párizs egyik elővárosában, Chatillonban találták meg egy kukában. 

A vádlott azt állította, ő maga hatástalanította az övet, mivel meggondolta magát, ám a nyomozók szerint az eleve nem működött.

 

Borítókép: Bírósági rajz Salah Abdeslamról (Fotó: Benoit Peyrucq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.