Terroristák is megbújhatnak az illegális migránsok között

A tömegesen érkező illegális migránsok között egyre több a kiképzett, zömmel afgán katona. Az operatív jelentések terroristák – tálibok, ISIS-katonák – érkezésére is figyelmeztetnek. Az Európai Unió migránspolitikája a 2015-ös események megismétlődésével fenyeget. Akkor migránsok közé elvegyülve szöktek be Európába a későbbi párizsi és a brüsszeli terrortámadások elkövetői.

2022. 12. 19. 20:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokaknak már korábban is feltűnt, hogy főleg az afganisztáni és a közel-keleti térségből érkező illegális migránsok döntő többsége katonakorú fiatal férfi. 

A magyar határ közelében, szerb oldalon sátorozó migránsok. Fotó: Havran Zoltán

Az operatív adatok pedig most arra mutatnak rá, hogy egyre több közöttük a jól kiképzett harcos, nemritkán elit katona. Az iratok nélkül érkező férfiak között egyre több a terroristagyanús is. 

Minderről egy – a nyugat-balkáni útvonalat jól ismerő – szakember beszélt lapunknak, aki szerint az Európai Unió elhibázott migránspolitikája miatt megismétlődhetnek a 2015–2016-os események. Akkor tucatszám bújtak meg az érkező migránsok között a későbbi terrorcselekmények elkövetői. Közéjük tartoztak azok az ISIS-kiképzésen átesett és Magyarországon keresztül migránsként visszaszökő szélsőségesek, akiket Salah Abdeslam szállított hazánkból Nyugat-Európába. Ezek a terroristák robbantottak aztán Párizsban és Brüsszelben, százak halálát okozva.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója 2015 óta többször is rámutatott már: az iratok hiányában ellenőrizhetetlenül Európára zúduló tömeg rendkívül komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent hazánkra, és súlyos biztonsági veszélyforrás az Európai Unió többi országára is. 

A migránsok egy része ugyanis a szervezett bűnözést erősíti, csakúgy, mint az embercsempészek.

A főtanácsadó hétvégén arról beszélt, hogy egyre bonyolultabb a migrációs helyzet, és ennek „elszenvedője” az európai gazdaság és a biztonság lesz. Ugyanakkor rámutatott, a magyar kormánynak igaza volt abban, hogy már 2015 óta ragaszkodik a határai védelméhez, és illegálisan nem enged be senkit az országba. – Nem várható az, hogy visszaesne a migráció, minden előzetes prognózis azt mutatja, hogy folytatódik a növekedés – fogalmazott Bakondi György, aki már több mint 265 ezer feltartóztatott illegális bevándorlóról adott számot. Ez az adat tavaly ugyanebben az időszakban még csak 111 ezer fő volt.

A migrációban rejlő súlyos biztonsági kockázatokat hívta fel a figyelmet a korábban lapunknak nyilatkozó Horváth József is. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója aláhúzta: 

Az iratok nélkül, embercsempészek által Nyugat-Európába szöktetett migránsok jó eséllyel találják magukat a bűnözők között. Többségüknek nincs piacképes tudása, sőt a fogadó ország nyelvét sem beszélik, így csak segélyre számíthatnak, amiből nem igazán tudnak hosszú távon megélni, így bűnös tevékenységbe kezdenek.

Sokan beállnak az embercsempész bandákba, és például szállítóként viszik a zöld határon átcsempészett migránsokat Nyugat-Európába. A katonai kiképzésen átesettek azonban erőszakos bűncselekmények elkövetésére is hajlandók. Mivel nincs ellenőrizhető személyazonosságuk, a bevándorlók között lappangó potenciális terroristák csak parancsra várnak, hogy ismét támadásokat kezdjenek.

A szakember álláspontját – információnk szerint – több operatív jelentés is alátámasztja: az egyre erősödő migránsnyomást kihasználva az afgánok között tálibok, a Közel-Keletről, illetve az arab világból érkezők között pedig az ISIS terroristái próbálhatják meg az unióba való illegális bejutást. A nyugat-balkáni útvonalon már több terroristagyanús migránst is találtak és küldtek vissza például a török határon át Szíriába. 

Mindenesetre beszédes az, hogy a minap a nyugat-balkáni útvonalon érkezők között Szerbiában az M1 Híradó stábja egy kiképzett afgán kommandóssal tudott szót váltani. – Kommandós voltam Afganisztánban. Sokat harcoltam a seregben a tálibok ellen, ezért sok gondom volt az országomban. Elszöktem a hazámból. Most Németországba tartok – mondta a stábnak az afganisztáni férfi, aki arról is beszélt, hogy ötezer eurót fizetett az embercsempészeknek, hogy eljusson a célországba.

 

Ugyancsak a Híradó számolt be arról, hogy az afgán maffia uralja a Magyarországot védő déli határkerítés szerb oldalát.

 Az ott veszteglő szír migránsok azt is elmondták, hogy több ezer eurót kell fizetniük azért, hogy egyáltalán megpróbálhassanak átkelni a határzáron. Ez a legtöbb esetben kidobott pénz, a magyar rendőrök és katonák ugyanis rendre elfogják őket.

Az ISIS-hóhéra is migránsok közé bújt

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházra ítélte Hasszán Farhudot, amiért az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként vérengzéseket vezetett Szíriában. Farhudot Görögországban regisztrálták menekültként, Törökországból illegális migránsok között megbújva szökött oda. Akkor azonosították ISIS-terroristaként, amikor a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkezett Görögországból egy migráns nőt kísérve, akit hamis iratokkal akart Nyugat-Európába csempészni. A nyomozás során derült ki, hogy több volt terroristánál, az ISIS egyik hóhércsoportját vezette Szíriában, és vérengzéseket rendezett. Sőt bizonyítottan legalább egy embert saját kezűleg fejezett le.

Borítókép: Idén eddig 265 ezer illegális migráns került rendőrkézre (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.