Élete végéig magyar fegyházban marad az ISIS hóhéra

A Fővárosi ítélőtábla jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházra ítélte hétfőn Hasszán Farhudot, amiért az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként vérengzéseket vezetett Szíriában.

2021. 10. 11. 18:08
null
20200121 budapest fovarositorvenyszek f_hassan terrorcselekmeny buntette targyalas havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék 2020. december 3-án első fokon életfogytig tartó, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és Magyarország területéről végleges hatályú kiutasításra ítélte a vádlottat azzal, hogy a vádlott legkorábban harminc év után bocsátható feltételes szabadságra. 

Az ítéleti tényállás szerint az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet 2011-től terjeszkedett a polgárháborús Szíriában. A terjeszkedése során soha nem látott erőszakot, megfélemlítést alkalmazott a lakosság köreiben. A szervezetre a rendkívüli kegyetlenség és a modern kor vívmányainak kihasználása volt jellemző, aktív propagandát folytatott az interneten és a közösségi oldalakon. A civil lakosság sérelmére elkövetett kegyetlen kivégzéseket – nyilvános lefejezéseket, torokelvágásokat, halálra kövezéseket, mélybe taszításokat, főbelövéseket, fejjel lefelé lógatásokat, keresztények esetében keresztre feszítéseket – videóra rögzítették, és a lakosság megfélemlítése céljából az interneten terjesztették.

Az ISIS 2015 májusában vonult be a Szíria középső részén lévő Homsz kormányzósághoz tartozó Al-Sukhnah városába, ahol a vádlott is élt a családjával. 

Farhud tagja lett az ISIS-nek, majd a feladata volt többek között azon személyek összeírása volt, akik kormánytisztviselőként a meglévő rezsim tagjai voltak, illetve támogatták azt. 

A vádlott csoportja berontott a kiválasztott házakba, az ott lakókat elhurcolták, majd a város piacterén kivégezték őket. A házakat, ahonnan elhurcolták az embereket vagy amelyikből elzavarták az ott lakókat, valamint az elmenekültek házait a terrorszervezet birtokba vette és kiírta, hogy az az ISIS tulajdona.

 2015. május 14-én a délutáni órákban egy fegyveres csoport élén a vádlott és társa behatolt az egyik helyi imám házába, az egyházi vezetőt a város piacterére hurcolták, ott egy késsel lefejezték, majd fejét magasba emelték, miközben Allahot éltették.

 A lakókat fegyverrel arra kényszerítették, hogy a piactérre menjenek és nézzék végig a kivégzést. A csoport egyik tagja az áldozat kivégzéséről videófelvételt készített, amit feltettek az internetre. Ezenkívül a vádlott több személy kivégzésében közreműködött, továbbá megpróbált fiatalokat toborozni az ISIS-be.

Az utolsó szó jogán a tárgyalóterembe zárt hírközlési láncon a fegyházból kapcsolt Farhud elismerte, hogy az ISIS tagja volt, ám tagadta, hogy a vérengzések részese lett volna. 

A másodfokú bíróság szerint az emberiesség elleni bűntett elkövetéséért az elsőfokú bíróság törvényesen ítélte a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, azonban tévedett, amikor a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről rendelkezett. A törvény kötelező rendelkezése értelmében abból ki kell zárni a terheltet, amennyiben az emberiesség elleni bűncselekményt bűnszervezetben követi el, ezért

 az ítélőtábla Farhud büntetését tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre változtatta meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.