Ölik egymást a szerb embercsempész maffiózók

Amint az várható volt, megtörtént az első embercsempészettel kapcsolatos maffialeszámolás Szerbiában. A szerb rendőrség szerint a Kikinda becenéven ismert Bojan Tatomirov Belgrád egyik külvárosában agyonlőtte a főleg drognagykereskedőként ismert Veliki Štrumf (Törp Papa) becenevű Dražen Delevićet. Állítólag kilencvenezer eurós üzleti vita robbant ki közöttük, migránsok csempészésével foglalkoztak, és ennyivel tartozott egyikük a másiknak.

2022. 12. 11. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embercsempészet milliárdos üzlet euróban, így csak idő kérdése volt, hogy a szervezett bűnözők egymás ellen forduljanak. Ez történt idén már kétszer is a magyar határ közvetlen közelében, Horgoson, illetve Szabadka mellett. 

Mindkét alkalommal a határt egymás között felosztó öt embercsempész-maffia tagjai között tört ki tűzpárbaj, sérültek és egy áldozat is volt, a napokban azonban Szerbia központjában, Belgrádban kivégeztek egy embercsempészetben utazó maffiózót.

 

 

A Délhír hírportál beszámolója szerint néhány napja a Kikinda becenéven ismert Bojan Tatomirov Belgrád egyik külvárosában agyonlőtte az eddig főleg drognagykereskedőként ismert Veliki Štrumf (Törp Papa) becenevű Dražen Delevićet. Állítólag kilencvenezer eurós üzleti vita robbant ki közöttük, migránsok csempészésével foglalkoztak, és ennyivel tartozott egyikük a másiknak.

Kikinda Törp Papát annak autójában lőtte agyon a nyílt utcán, ötször lőtt rá, mind az öt lövedék életfontosságú szervet ért azonnali halált okozva. A szerb rendőrök órákon belül – valószínűleg a térfigyelő kamerák felvételei alapján – azonosították és elfogták a merénylőt.

A Blic beszámolója szerint a mindössze 33 éves Veliki Štrumf (Törp Papa) tekintélyes priusszal rendelkezik.

Delevicet 2019. március 23-án tartóztatták le a Ranche határátkelőhelyen, miután mintegy 216,4 kilogramm marihuánát találtak járművében. „A vámosok és a rendőrök 218 db sötétzöld növényi anyagot tartalmazó PVC-csomagot találtak és foglaltak le, amely a feltételezések szerint marihuána, összesen mintegy 216,4 kilogramm tömegben” – áll a vádiratban a Blic beszámolója szerint.

Montenegróban bíróság elé állították idén e bűncselekmény miatt, ám nem jelent meg a legutóbbi, november 19-én Bijelo Poljében tartott meghallgatáson azzal az ürüggyel, hogy »szemproblémái vannak«. Az ügyész a letartóztatását indítványozta, és körözést adtak ki ellene. Azóta bujkált.

Montenegrói – Vijesti – lapértesülés szerint 2016-ban Delević bandát szervezett, hogy kirabolják Montenegróban volt anyósát, miközben az munkába indult, mivel tudta, hogy az asszony pénzt visz magával a táskájában. Elfogták a nőt, és rugdosni, ütni kezdték, súlyos sérüléseket okozva neki. Az ütések következtében az áldozat eszméletlenül esett össze, Delevic pedig elvitte a táskáját, benne kétezer euróval. A járókelők azonnal értesítették a rendőrséget. Delevićet hamarosan letartóztatták, és büntetőfeljelentéssel a podgoricai rangidős államügyész elé állították – rablás, valamint súlyos testi sértés bűntettével vádolták meg. Kihallgatását követően a legfelsőbb bíróságon a vizsgálóbíró elé állították, aki elrendelte harmincnapos letartóztatását, majd a spuži börtönbe szállították.

A Blic felelevenítette Törp Papa szerbiai rablásának történetét is. 

Dražen Delevićet 2018. június 3-án a belgrádi első alapbíróság 18 hónap börtönbüntetésre ítélte pénzváltó kirablása miatt.

A belgrádi ügyészség vádirata szerint Delević összesen 3860 eurót rabolt el 2018. február 3-án Belgrádban a Don Chicago pénzváltóban. Reggel fél nyolckor fekete járványügyi maszkban, sapkában és kesztyűben, pisztollyal a kezében lépett be a pénzváltóba. A pisztolyt ráfogta az asztal mögött ülő ügyintézőre, aki erre hátratolta maga alatt a széket, a támadó ezt kihasználva belemarkolt a nyitott kasszába, és a kimarkolt pénzzel kirohant az üzletből. Menekülés közben néhány öt- és ötveneurós bankjegyet elejtett.

A nyomozók szerint a rablások és a drogkereskedelem mellett Dražen Delević beszállt az illegális bevándorlásra építő embercsempészetbe is. Ő nem a zöldhatáron való csempészetet szervezte közvetlenül, hanem a Belgrádba legtöbbször legálisan repülővel érkező migránsok továbbszállítását a határra. 

Ebben működött közre a megalapozott gyanú szerint gyilkosa, Kikinda, azaz Bojan Tatomirov. Utóbbi a határra leszállított migránsok után kapta a részesedését, de Törp Papa megcsúszott a fizetéssel, ami már kilencvenezer euróra rúgott. Nem volt hajlandó fizetni, ezzel aláírva saját halálos ítéletét.

Borítókép: Dražen Delević, az autója és a gyilkos, Bojan Tatomirov (Forrás: Délhír montázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.