CÖF–CÖKA: Nem konstruktív az orvosi kamara hozzáállása

A civilek szerint furcsa, hogy az orvosi szervezet naponta változtatja álláspontját.

Munkatársunktól
2023. 02. 08. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása nem tükrözi a teljes magyar orvostársadalom véleményét – írta közleményében a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). Kifejtették, az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara közti nyilatkozatháborúról érdemi véleményt mondani nem tudnak, mivel a megbeszéléseken nem vettek részt. 

A sorok között olvasva viszont furcsának hat, ahogy a hírek szerint a kamara naponta változtatja álláspontját – jelentette ki a civil szervezet. 

Leszögezték: Magyarországon minden orvos kötelezően kamarai tag is, és hivatásukat teljesíteni csak úgy lehet, hogy tagsággal rendelkeznek. Ez többségüknek abból áll, hogy befizetik az éves tagdíjat, de innentől kezdve nem sok kapcsolatuk van a kamarával. Hozzátették: vannak, akik morgolódnak a tagdíj miatt, mondván nem kapnak érte semmit.

A CÖKA szerint a küldöttválasztás nem hozza különösebb lázba az orvostársadalmat és azt is tudják, hogy a kamara sem kerülheti el, hogy az országos politika színtere legyen. Úgy vélték, mivel mindenki érzi, hogy az egészségügy reformokra szorul, örömteli az átalakítás megindítása az egészségügyi államtitkárság szervezésében. Hozzáfűzték, ennek részleteiről már sokan sokfélét leírtak, ezt itt pontokba foglalva minősíteni nem fogják,

a kamara tevékenysége azonban, miszerint alapból mindent elutasít, majd a tárgyaláson látszólag megegyezést színlel, majd megint mindent visszamond, egyáltalán nem konstruktív hozzáállásra utal. 

Mivel a CÖKA álláspontja nem egyezik meg a kamara véleményével, továbbra is dolgoznak, és nem helyezik letétbe felmondólevelüket. A civil szervezet közleményét azzal zárta, hogy a CÖF–CÖKÁ-hoz érkezett levelet kötelességük a nyilvánosság elé tárni és minden orvosnak megfontolásra ajánlani.

Borítókép: Csizmadia László, a CÖF–CÖKA kuratóriumának elnöke és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF–CÖKA szóvivője (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.