időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

CÖF–CÖKA: Nem konstruktív az orvosi kamara hozzáállása

Munkatársunktól
2023.02.08. 17:30 2023.02.08. 17:52
CÖF–CÖKA: Nem konstruktív az orvosi kamara hozzáállása

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása nem tükrözi a teljes magyar orvostársadalom véleményét – írta közleményében a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). Kifejtették, az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara közti nyilatkozatháborúról érdemi véleményt mondani nem tudnak, mivel a megbeszéléseken nem vettek részt. 

A sorok között olvasva viszont furcsának hat, ahogy a hírek szerint a kamara naponta változtatja álláspontját – jelentette ki a civil szervezet. 

Leszögezték: Magyarországon minden orvos kötelezően kamarai tag is, és hivatásukat teljesíteni csak úgy lehet, hogy tagsággal rendelkeznek. Ez többségüknek abból áll, hogy befizetik az éves tagdíjat, de innentől kezdve nem sok kapcsolatuk van a kamarával. Hozzátették: vannak, akik morgolódnak a tagdíj miatt, mondván nem kapnak érte semmit.

A CÖKA szerint a küldöttválasztás nem hozza különösebb lázba az orvostársadalmat és azt is tudják, hogy a kamara sem kerülheti el, hogy az országos politika színtere legyen. Úgy vélték, mivel mindenki érzi, hogy az egészségügy reformokra szorul, örömteli az átalakítás megindítása az egészségügyi államtitkárság szervezésében. Hozzáfűzték, ennek részleteiről már sokan sokfélét leírtak, ezt itt pontokba foglalva minősíteni nem fogják,

a kamara tevékenysége azonban, miszerint alapból mindent elutasít, majd a tárgyaláson látszólag megegyezést színlel, majd megint mindent visszamond, egyáltalán nem konstruktív hozzáállásra utal. 

Mivel a CÖKA álláspontja nem egyezik meg a kamara véleményével, továbbra is dolgoznak, és nem helyezik letétbe felmondólevelüket. A civil szervezet közleményét azzal zárta, hogy a CÖF–CÖKÁ-hoz érkezett levelet kötelességük a nyilvánosság elé tárni és minden orvosnak megfontolásra ajánlani.

Borítókép: Csizmadia László, a CÖF–CÖKA kuratóriumának elnöke és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF–CÖKA szóvivője (Fotó: Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.