Fontos értesítést küld az autósoknak a NAV

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell befizetni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 15. 13:49
null
Szendehely, 2023. január 23. Pest vármegye határát jelzõ új közúti tábla a 2-es fõúton, Szendehely-Katalinpuszta határában 2023. január 23-án. Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétõl a megyék neve vármegyékre változott. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kiküldi az értesítéseket és határozatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjárműadóról – tájékoztatta az MTI-t az adóhatóság. Határozatot kap, akinek változott a gépjárműadója a múlt évhez képest. Értesítésben emlékeztetik a fizetésre, akinél változatlan az adó összege.

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek, és nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletet szeptember 15-ig kell befizetni. 

A határidőkre érdemes odafigyelni, mert késedelmes fizetéskor már késedelmi pótlék növelheti az összeget. A fizetési határidőt nem befolyásolja, ha az adózó esetleg nem veszi át az emlékeztető értesítést.

A befizetés a NAV-Mobil Gépjárműadó menüpontjában vagy a NAV ügyintéző felületén, az ügyfélportálon (ÜPO) pillanatok alatt teljesíthető. A korábbi évekhez hasonlóan a 10032000–01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára is befizethető az összeg banki utalással. Az utaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején – ha ez elmarad, akkor a NAV nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, banki átutalás és a mobilappos megoldás mellett a papíron küldött irathoz mellékelt csekken vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren, az EFER-en keresztül is befizethetik adójukat.

Csekk telefonon igényelhető a NAV Infóvonalán (belföldről: 1819, külföldről: +36-1-461–1819 hívószám, 3-as menüpont) vagy online a NAV honlapján.

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. A többiek postán kapják meg a papírokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.