időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Haldokló MSZP: az együttműködés és a megegyezés elkerülhetetlen

Magyar Nemzet
2023.02.03. 16:31 2023.02.03. 16:44
Haldokló MSZP: az együttműködés és a megegyezés elkerülhetetlen

– Az együttműködés és a megegyezés elkerülhetetlen – jelentette ki Kunhalmi Ágnes a minden értelemben haldokló MSZP évadnyitóján. A párt társelnöke hangoztatta: demokratikus és jóléti fordulatra van szükség, amit viszont szerinte az MSZP nélkül nem lehet megcsinálni.

– Az elmúlt tíz év, amit Orbán sikeresnek nevez, az nem sikeres, hanem elvesztegetett évtizede az országnak, amit sajnos nagyon sok fájdalom és honfitársaink könnye kísér – mondta Kunhalmi Ágnes az MSZP évadnyitóján. 

A párt társelnöke hangoztatta: demokratikus és jóléti fordulatra van szükség, amit viszont az MSZP nélkül nem lehet megcsinálni.

Szerinte ahhoz, hogy fordulat legyen, le kell vonni a tanulságokat a demokratikus oldalon is. 

– Le kell számolni tévhitekkel, illúziókkal, de ami a legfontosabb, az ellenzéknek gondolkodásában és bizony politikai magatartásában kell elsősorban fordulatot végrehajtania – jelentette ki Kunhalmi, hangoztatva, hogy 

az együttműködés és a megegyezés elkerülhetetlen. 

Az MSZP társelnöke ezért sürgette, hogy az önkormányzati választások sikeréért mihamarabb tárgyalások kezdődjenek a felek között, de ne csak a pártok, hanem a pártok és a civilek között is, hogy helyben szülessenek megállapodások. Ahol pedig ez valamiért elakad, ott alkalmazzák az előválasztást. – Az MSZP azt vallja, hogy Magyarország számára az unión kívül nincs élet, de egyben le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a belpolitikai problémáinkat az unió megoldja – zárta gondolatait Kunhalmi Ágnes.

Ismert: tizenkét év folyamatos hanyatlás után mára oda jutott az egykor legnagyobb, többször pedig kormányzó párt MSZP, hogy mindössze tíz parlamenti mandátummal kénytelen beérni, miközben egyre csökken az esély, hogy ismét önálló arculatú, karakteres alakulat legyen belőle. 

A szocialisták már évek óta képtelenek megugrani a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot, így a mostani választás után is csak Gyurcsány Ferencék kegyelméből lehetnek jelen az Országgyűlésben. 

Mindeközben az MSZP harminc év alatt eltékozolta elképesztő méretű vagyonát, amelyet a rendszerváltás hajnalán elődjétől, az MSZMP-től örökölt – máig vitatott körülmények között. A Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet szerint az MSZMP összvagyona 1988 végén akkori áron 10,279 milliárd forint volt, ebből az ingatlanok 7,6 milliárdot tettek ki. Ezek közül kiemelkedett a Központi Bizottság székháza, akkori pénzben 310 milliós értékkel, de 810 milliót ért az MSZMP 38 üdülője és vendégháza. Az állampárt kezelésében lévő 2641 ingatlan közül azonban már 1990 nyarára mind­össze 365 maradt az MSZP kezében.

Ma már ráadásul nem túlzás azt mondani, hogy az MSZP vezetője lassan újra Gyurcsány Ferenc lesz, aki 2011-ben lépett ki a pártból, és annak egy részét kiszakítva alapította meg a DK-t.

 A szocialista politikusok ugyanis sorra lépnek át a Gyurcsány-pártba, legutóbb Horváth Attila, Szombathely MSZP-s alpolgármestere és Kopcsándi József, Szombathely MSZP-s önkormányzati képviselője döntött így.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.