Ma kezdődik a Fidesz–KDNP frakcióülése

A politikai szezon nyitányaként a Fidesz–KDNP frakcióülést tart Balatonfüreden. A parlament tavaszi ülésszakának a kezdete előtti tanácskozáson valószínűsíthetően Orbán Viktor miniszterelnök ad helyzetértékelést és szó eshet többek között az orosz–ukrán háborúról, valamint az elhibázott brüsszeli szankciókról is. Várhatóan a frakcióülés második napján Kocsis Máté, a Fidesz, és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője ismerteti a tanácskozás eredményeit.

2023. 02. 22. 5:55
KOCSIS Máté; SIMICSKÓ István
Balatonalmádi, 2022. szeptember 22. Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2022. szeptember 22-én. A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik Balatonfüreden a Fidesz–KDNP szezonnyitó kihelyezett frakcióülése. Az Atv.hu szerint az előzetes tervek alapján a kétnapos esemény első napján Orbán Viktor ad politikai-stratégiai helyzetértékelést a kormánypártok képviselőcsoportjainak, ennek központi eleme pedig az orosz–ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók, a háború okozta gazdasági válsághelyzet, az infláció kérdése és az uniós források kérdése lehet.

Ismert: a miniszterelnök múlt szombaton megtartott évértékelőjében arról beszélt, hogy 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta. Továbbá hangsúlyozta, hogy két ellenség, két veszély leselkedik ránk. Az egyik a háború, a másik az infláció.

Fidesz-KDNP frakcióülés
Simicskó István és Kocsis Máté egy korábbi Fidesz–KDNP-frakcióülésen. Fotó: Mirkó István

A kormánypártoknál már hagyomány, hogy az aktuális parlamenti ülésszak kezdete előtt – az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 27-én kezdődik – kihelyezett frakcióülést tartanak, ahol Orbán Viktor felvázolja a következő időszak legfontosabb kihívásait. A tanácskozás második napján pedig rendre sajtótájékoztatón számol be az eseményről Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Legutóbb tavaly szeptemberben, Balatonalmádiban tanácskoztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a legfontosabb téma pedig a szankciók kérdése volt. Kocsis Máté ekkor jelentette be, hogy a két frakció arra kérte a kormányt, indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciók kérdésében. Tavaly februárban ugyancsak Balatonfüreden tartottak kihelyezett frakcióülést, ahol a legfontosabb téma a felkészülés volt az ország­gyűlési választás kampányára és a gyermekvédelmi népszavazásra.

Nagy bejelentések a frakcióüléseken

A kormánypárti képviselőcsoportok kihelyezett tanácskozásához az elmúlt három parlamenti ciklus során rendre fontos bejelentések, döntések kapcsolódtak. Az egyik ilyen alkalom volt, amikor 2019 februárjában Balatonalmádiban az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv életbelépéséhez szükséges törvényjavaslatokat tekintették át. 2017 szeptemberében, Velencén arról született döntés, hogy a kormány nemzeti konzultációt indít, amiben a Soros-tervről kérdezték meg az embereket.

A Mezőkövesden 2015 februárjában tartott kihelyezett frakcióülésen szintén egy nemzeti konzultációról döntöttek a kormánypártok, mégpedig arról, hogy az illegális bevándorlásról kérdezik meg az állampolgárok véleményét.

Egy évvel korábban, 2014 januárjában Balatonszárszón pedig a háromlépcsős rezsicsökkentésről döntöttek. Visegrádon 2013 szeptemberében többek között a gyed extra bevezetéséről, a kis keresetű, gyermeket nevelő családok adókedvezményének kiszélesítéséről tárgyaltak. Az új alaptörvény előkészítése volt a kiemelten fontos témája a tanácskozásnak 2011 februárjában Siófokon. Ugyanebben az esztendőben az őszi parlamenti ülésszak megkezdése előtt a devizahitelesek megsegítéséről, a rögzített árfolyamú, egyösszegű végtörlesztés lehetőségéről egyeztettek a képviselők.

Borítókép: Kihelyezett frakcióülés (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.