„Magyarország a béke mellett áll, és minden humanitárius segítséget megad, ami erejéből telik”

A segítségnyújtás 368 napjáról is megemlékezett az ukrán nemzetiségi szószóló.

2023. 02. 27. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány megteremtette a jogszabályi feltételeit annak, hogy elinduljon az első ukrán nyelvű iskola Magyarországon – mondta el az Országgyűlés mai vitanapja előtt Grexa Liliána ukrán nemzetiségű szószóló. 

A nemzetiségi szószóló a háborúról beszélt, mint mondta, a magyarországi ukránok több mint egy éve annak szurkolnak, hogy Ukrajna minél előbb győzzön az oroszok ellen. Mint mondta, 

az ukrán nép tartja magát, de már 18 milliónyian elhagyták a szülőföldjüket.

– Az ukránok hisznek a szabad jövőjükben, országuk területi integritásban és a Jóistenben – tette hozzá. 

A szószóló a háború mellett 

a segítségnyújtás és a befogadás 368 napjáról is megemlékezett, megköszönve a kormány támogatását. 

Kiemelte, az orosz propaganda jelen van Magyarországon, de ez csak egy apró kisebbségre van hatással, a nagy többség békésen áll a menekült ukránokhoz. 

A magyarországi ukrán nemzetiséghez tartozók nevében mindenkinek köszönetet mondott, aki ezekben az időkben a népének segítséget nyújt. 

Magyar Levente, a külügyminisztérium államtitkára válaszában rögzítette, hogy 

Magyarország kiáll és mindig is kiállt Ukrajna területi integritása mellett, és nem ismerjük el az annektált területeken tartott népszavazások eredményeit.

– Magyarország ezzel együtt végig a béke pártján állt, nem támogatjuk a konfliktus eszkalációját és kiszélesítését. Magyarország nem tartja az ukrajnai háborút saját háborújának, de tragédiának tartja ezt, hiszen magyarok is nagy számban halnak meg a fronton. Azonnali béketárgyalásokat kell kezdeni, csak ez vezethet a megoldáshoz – jelentette ki az államtitkár. 

Felsorolt jó pár dolgot, amelyekkel Magyarország segítette az ukrán állam újjáépülését: 

Óvodát, egészségügyi ellátóhelyeket újítottunk fel, rengeteg gázolajat juttatunk a megtámadott országba. 

– Beregszászon anyaotthont, Kárpátalján menekültszállásokat, Ukrajna-szerte pedig egészségügyi létesítményeket építünk – tette hozzá Magyar Levente. – Magyarország a béke mellett áll, és minden humanitárius segítséget megad, ami erejéből telik – foglalta össze az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.