időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Nem adják ki a magyar hatóságok a németeknek a szélsőbaloldali támadások elkövetőit

Ternovácz Áron
2023.02.16. 14:05 2023.02.16. 14:55
Nem adják ki a magyar hatóságok a németeknek a szélsőbaloldali támadások elkövetőit

Az Európai Unió tagállamai csak elfogatóparancs esetén adhatnak ki bűnözőket egy másik tagországnak. Mivel jelenleg magyar joghatóság alá tartozik az ügy, az állam megtagadhatja az érintett személyek kiadatását.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a magyar hatóságok nem adják ki Németországnak azokat a szélsőbaloldali Antifa-csoporthoz tartozó német állampolgárokat, akik múlt hét pénteken rátámadtak egy negyven év körüli férfira Budapesten. 

A szélsőbaloldali német Antifa csoport tagjai lehettek az elkövetők.
A szélsőbaloldali német Antifa csoport tagjai lehettek az elkövetők.
Fotó: Katona Vanda

Információink szerint az Európai Unió tagállamai csak elfogatóparancs esetén adhatnak ki bűnözőket egy másik tagországnak. Tehát esetünkben akkor, ha Németországban is büntetőeljárást indítanának az ügyben, és európai elfogadóparancsot adnának ki az érintett személyek ellen. 

Erről azonban nincs tudomásunk. 

Mivel jelenleg magyar joghatóság alá tartozik az ügy, az állam megtagadhatja az érintett személyek kiadatását. Ha Németország mégis kiadna ellenük elfogadóparancsot, akkor – a Magyarországon indult büntetőeljárásra figyelemmel – a Fővárosi Törvényszék megtagadhatja kiadatásukat. 

 

A szélsőbaloldali Antifa tagjai támadhattak

Mint ismert, múlt pénteken viperával felszerelkezett, símaszkos banda támadt rá egy negyven év körüli férfira a XI. kerületben. A gazdagréti dohánybolt alkalmazottja súlyosan megsérült. A szemtanúk szerint a férfi valószínűleg dolgozni ment, és azután támadták meg, miután leszállt a buszról. A helyszínen található vértócsa bizonyítja a tettlegességet. A szomszédos üzletből egy fiatal lány próbált a férfinak segíteni, de nem tudta elállítani a vérzést. Az áldozatot ezután a mentők kórházba szállították. 

A rendőrség a helyszínt lezárta, a szomszédos üzlet dolgozója szerint a dohánybolt két másik alkalmazottját bevitték a kapitányságra, hogy tanúként hallgassák ki őket.   

A magyar rendőrök már szombaton elfogták a Budapesten idegenekre támadó, többségében külföldiekből álló társaság négy tagját.

A BRFK egy magyar nőt, egy külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntette és annak előkészülete miatt hallgatott ki, majd vett őrizetbe. A támadók többségében német antifasiszták voltak, akik szélsőjobboldali megemlékezőnek nézték az utcán sétáló férfit.

Borítókép: kamerafelvétel az atrocitásról (Fotó: képernyőfotó/Youtube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.