Nem egyedi eset a 15 éves diákkal szexelő pedagógiai asszisztens botránya

Tucatnyi pedofil tanár ügyeit gyűjtötte össze a Metropol.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol2023. 02. 27. 11:14
pedifil
Pedophile,And,Young,Boy,As,A,Victim,Of,Abuse
785658952 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas port vert fel a Krúdy Gyula Általános Iskola pedagógiai asszisztensének ügye. A 39 éves férfi videójában azzal dicsekedett, hogy egy 15 éves diákkal van viszonya ami szerinte „teljesen rendben van”. 

Esete azonban nem egyedi, az elmúlt években több tanárt is megvádoltak már hasonló okok miatt.

2022 novemberében azért küldtek el egy szaktanárt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumból, mert „az online térben korábbi figyelmeztetés ellenére pedagógushoz nem méltó módon viselkedett”. A férfi privát üzeneteket írt a diákoknak, telefonon is hívogatta őket, egy 14 éves lányt pedig a metrón kísért haza. Néhány diák megpróbált bizonyítékot szerezni a tanár megengedhetetlen magatartására. Az Instagramon létrehozták egy 14 évesnek mondott lány álprofilját, s azzal vették fel a kapcsolatot a tanárral, aki négy, a nemi szervét ábrázoló fotót küldött. Az iskola igazgatója ezután felmentette a férfit – írja a Metropol.hu.

A Somogy megyei Kadarkúton tört ki hasonló botrány 2017-ben, amikor egy frissen megözvegyült, 35 éves tanárnő elcsábította 15 éves tanítványát. Szexuális együttlétükről egy másik tanítvány készített felvételt, a videót többen is látták. A tanárnőtől az iskola a botrány kirobbanása után azonnal megvált, a településen élők megbélyegezték.

Talán az elmúlt évek legmegdöbbentőbb ügye Csepelen történt. Egy férfi 2005 októberétől 2014 februárjában történt elfogásáig nevelőként, illetve képesítés nélküli testnevelő tanárként és osztályfőnökként dolgozott a Burattino Alapítvány Iskolában, ahol a szociálisan hátrányos helyzetű, nevelésére és felügyeletére bízott, köztük 12. életévét be nem töltött fiúgyermekeket – akár akaratuk ellenére – éveken keresztül fajtalanságra, illetve annak eltűrésére kényszerített.

A férfit végül többszörös szexuális erőszakért, szexuális visszaélésért, szexuális kényszerítésért és testi sértésért 18 év szabadságvesztésre, a gyermeknevelői, felügyelői, gondozási, ápolási foglalkozástól végleges hatályú és mellékbüntetésül tíz év közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla.

2017 áprilisában tartóztatták le az isaszegi Klapka György Általános Iskola erkölcstan tanárát, aki 13 éves tanítványával létesített szexuális kapcsolatot. Arra hivatkozott, hogy kölcsönös volt a szerelem. A férfit a Gödöllői Járásbíróság nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, másodfokon, jogerősen azonban három év, hat hónap börtönre csökkentették büntetését, ezen felül a közügyektől négy évre, valamint tanári foglalkozásától véglegesen eltiltották.

Szintén 2017-ben emeltek vádat a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon egykori vezetőjével és egy tanárával szemben. A vád szerint egyikük 2004–2016 között legalább tíz kiskorú fiút, a másodrendű vádlott nevelő pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan, mindketten kihasználva a gondozásukra bízott kiskorú sértettekkel fennálló alá-fölérendeltségi viszonyukat.

2016-ban jogerősen három év két hónap börtönre ítélték azt a balmazújvárosi tanárt, aki 12 éves tanítványát fogdosta és csókolgatta. 

2019-ben a budapesti Egressy Gábor Szakgimnázium igazgatóhelyettese és az iskolával szerződött fociakadémia óraadója jogerősen négy év három hónap börtönbüntetést kapott. Az igazgatóhelyettesi pozícióban lévő férfi a vád szerint 2012 júniusa és 2017 januárja között a pedagógusként rá háruló kötelezettségeit megszegve, a felügyelete alatt álló, neki kiszolgáltatott helyzetben lévő diákokkal a tanár–diák kapcsolaton túlmenő bizalmi viszonyt alakított ki. 

A héten derült ki, hogy egy Békés vármegyei általános iskola történelemtanárát gyanúsítják azzal, hogy megrontott egy 13 éves kislányt, a gyermeket ráadásul a saját nevelőapja kínálhatta fel a tanárnak. Az ügyben azóta mindkét férfit letartóztatták.

További részletek a pedofilügyekről a Metropol írásában.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.