Novák Katalin: Teljes jogú tagságot és tiszteletet követelünk a brüsszeli asztalnál

Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő – hangsúlyozta az államfő.

Magyar Nemzet
Forrás: portfolio.hu2023. 02. 11. 14:49
null
2022.03.31. Budapest Novák Katalin Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő – hangsúlyozta a Portfóliónak adott interjúban a köztársasági elnök. Novák Katalin úgy fogalmazott: nem örül az Európai Bizottság és a magyar kormány közti kötélhúzásnak, de azzal egyetért, hogy az ország szuverenitását meg kell védeni.

 Ugyanazt a teljes jogú tagságot és tiszteletet követeljük a magyaroknak, mint amely bármely alapító vagy később csatlakozó ország polgárainak jár, egy rendes helyet a brüsszeli asztalnál 

– húzta alá az államfő, aki szerint az lenne a jó, ha végre vissza lehetne térni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez. De ez bizony kompromisszumokat igényel – mutatott rá. Novák Katalin az unió szerepét értékelve továbbá kiemelte: az Európai Unió az elmúlt évtizedben inkább gyengült, mint erősödött. Mint mondta, elvesztették az Egyesült Királyságot, a külpolitikai érdekérvényesítés terén, sőt demográfiailag és versenyképességi szempontból is lemaradtak az Egyesült Államok és Ázsia mögött.

Miközben kialakulóban van egy új világrend, Európa megfeledkezett a közös stratégiai gondolkodásról, ideológiai kérdéseket helyezett a középpontba. Fel kell ébrednünk 

– hangsúlyozta a köztársasági elnök, majd az orosz–ukrán háborút elemezte.

Az államfő szerint Ukrajna lerohanásával Vlagyimir Putyin átlépte a Rubicont.  – Bár a háború nem a mi szövetségi rendszerünk ellen zajlik, itt van a közvetlen szomszédunkban, ráadásul egy olyan országot ért támadás, ahol nagyszámú magyar közösség él és küzd a megmaradásért – mutatott rá. Éppen ezért Novák Katalin szerint mielőbbi fegyverszünetre van szükség, és békére.

Gondoljunk csak bele, hány ember életét vette el és hány család jövőjét tette tönkre eddig ez a háború, az értelmetlen erőszak. Ez nem videójáték, nem virtuális harcmező, hanem a véres valóság 

– nyomatékosította az államfő. A magyar álláspont – amit egyébként Ferenc pápa és a szentszéki diplomácia is oszt – szerint először fegyverszünetet kell kötni, azután lehet meghatározni a hosszú távú béke alapvető feltételeit. Államfőként, keresztyén emberként és édesanyaként is a mielőbbi fegyvernyugvás mellett teszem le a voksomat – jelentette ki. 

Novák Katalin arra is kitért, hogy sokan kíváncsiak Magyarországra, ennek köszönhetően számos hivatalos meghívást kap. Az elnökökkel, miniszterelnökökkel való személyes találkozás pedig lehetőséget ad arra, hogy nyilvánvalóvá tegyék a szövetséget és jobban megértsék a másik nézőpontját. Mint mondta, figyelnünk kell a világpolitikában zajló változásokra és ezek hatásaira, de fel kell hagynunk azzal a gyakorlattal, hogy majd valaki megmondja, mit, hogyan és mikor kell vagy nem szabad tennünk. 

Önálló, szuverén, felnőtt nemzet vagyunk, értékekkel és érdekekkel. Ezeket kell elsősorban figyelembe vennünk, és így növelni mozgásterünket

– húzta alá. Az államfő ennek kapcsán kiemelte azt is: nagyon kevesen tudnak a kárpátaljai magyarság létéről és problémáiról. Amikor egy ország vezetőivel a háborúról beszélnek, minden alkalommal felhívja  a figyelmet a Kárpátalján élő magyarok nehéz helyzetére.

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.