Potápi Árpád János: A sport a nemzeti összetartozásnak is fontos színtere

A nemzeti összetartozás egyik fontos színtere a sport, ezért a magyar kormány támogatja a téli sportokat is Székelyföldön – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a tizedik alkalommal megrendezett Konzul Kupa megnyitóján. Az erdélyi Hargitafürdőn a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa és partnerei által szervezett síversenyen a kemény mínuszok ellenére több százan vettek részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 11. 15:56
POTÁPI Árpád János; Potápi Árpád János nyitotta meg a székelyföldi síversenyt Hargitafürdõn
Potápi Árpád János nyitotta meg a székelyföldi síversenyt Hargitafürdőn Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormánynak nagyon fontos, hogy támogassa a téli sportokat Székelyföldön, legyen az jégkorong, sí vagy korcsolya – hangsúlyoza Potápi Árpád János. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években a magyar kormány és a magyarság Kárpát-medence-szerte sokat tett azért, hogy a nemzeti összetartozás érzését, élményét megerősítse.

POTÁPI Árpád János; NOVÁK Károly Eduárd; Potápi Árpád János nyitotta meg a székelyföldi síversenyt Hargitafürdõn
Fotó: Veres Nándor

Az államtitkár szerint fontos közös eredmény, hogy a magyar versenyzők magyar, román, szerb vagy szlovák színekben, „de magyar szívvel” vesznek részt a világversenyeken és bajnokságokon. Örömét fejezte ki, hogy sok a gyerek résztvevő, akikből a jövőben akár olimpiai bajnokok is lehetnek.

– Szeretjük a sportot, ha mínusz 20 fok is van – mondta Novák Károly Eduárd romániai sportminiszter. Felidézte, hogy Tófalvi Éva sílövő Hargitafürdőről indult, így példakép az ottani gyerekek számára.

A résztvevőket Gyurta Dániel úszó olimpiai bajnok is köszöntötte, és örömét fejezte ki, hogy a jelen lévő fiatalok továbbviszik a sportmozgalmat. 

POTÁPI Árpád János; GYURTA Dániel; Potápi Árpád János nyitotta meg a székelyföldi síversenyt Hargitafürdõn
Fotó: Veres Nándor

A sport nemcsak megerősíti az ember karakterét, építi a lelkét, de a közösen megélt sport a közösséget is építi – erről már  Tóth László csíkszeredai főkonzul beszélt, aki kijelentette: „ez a közösség, bár sokan vitatják létét és tagadják megnevezését, él, erős és határozott karakterrel és identitással rendelkezik”.

A hargitafürdői verseny célja, hogy megmutassa, milyen népszerűek a téli sportok Székelyföldön, illetve lehetőséget biztosítani a székelyföldi síklubokba járó gyerekeknek a versenyzésre. Hargitafürdőn ehhez biatlonpálya és több lesiklópálya is rendelkezésre áll.

POTÁPI Árpád János; Potápi Árpád János nyitotta meg a székelyföldi síversenyt Hargitafürdõn
Fotó: Veres Nándor

A nemzetpolitikai államtitkárság által évről évre támogatott Konzul Kupán idén sífutó- és műlesiklóversenyt szerveztek. A lesiklószámban 13 korcsoportban mintegy 180, a sífutóverseny kilenc korcsoportjába 150 versenyző nevezett be. A díjakat olyan székelyföldi sportolók adták át, mint Miklós Edit, Tófalvi Éva, Bónis Attila és Bónis Annamária.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Potápi Árpád János legutóbb a felvidéki Sepsiben arról beszélt, Magyarország kormányának nemzetpolitikája arra az elhatározásra épült föl, hogy az összetartozás érzése és tudata mentén egy gondoskodó közösségként erősítse meg nemzetünket.

Felidézte, hogy tavaly márciusban átadták a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont épületét Sepsiben. A nemzetpolitikai államtitkár emlékeztetett: az elmúlt 12 évben 1200 oktatási célú beruházást valósítottak meg, és gyakorlatilag minden magyar külhoni oktatási intézményt – mintegy 1500-at – támogattak valamilyen formában, ami azt jelenti, hogy a Kárpát-medencében és a világban 300 ezer gyermeknek tették elérhetővé a minőségi anyanyelvi oktatást.

Borítókép: Potápi Árpád János nyitotta meg a székelyföldi síversenyt Hargitafürdőn (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.