Valóban kitilthatták Romániából idősebb Lomnici Zoltánt?

Totális hallgatásba burkolóztak a román hivatalos szervek idősebb Lomnici Zoltánék kitiltási ügyével, illetve a lehetséges állam- vagy hivatali titoksértéssel kapcsolatban. Marcel Ciolacu, a román képviselőház elnöke a hozzá írt beadványra, míg Gabriella Scutea román legfőbb ügyész az ügyben tett feljelentésre nem reagált. Most Bogdan Aurescu román külügyminisztertől várnak választ.

2023. 02. 22. 14:15
Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interpellációval fordult Bogdan Aurescu román külügyminiszterhez az idősebb Lomnici Zoltánékkal kapcsolatos kitiltási ügyben Kulcsár-Terza József, a román képviselőház tagja. A politikus levelében emlékeztette a román tárcavezetőt arra, hogy Mirela Adomnicai (PSD) román parlamenti képviselő tavaly május 24-én hivatalos iratában éppen Bogdan Aurescunál kezdeményezte idősebb Lomnici Zoltán volt főbírónak, az Emberi Méltóság Tanácsa nemzetközi jogvédő szervezet elnökének kitiltását Románia területéről, mivel kitüntetést adott át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.


 

Súlyos törvénysértés történhetett

A két székely férfit jogerősen öt-öt év börtönbüntetésre ítélték terrorcselekmény vádjával, noha sem konkrét cselekedetet, sem tárgyi bizonyítékot nem adott elő a vádhatóság.

A döntőnek minősített bizonyítékot titkosították, azt sem a vádlottak, sem védőik és a jogvédelmet nyújtó Emberi Méltóság Tanácsának elnöke nem ismerhette meg. Adomnicai az önhöz intézett iratában, amelyet a román sajtóhoz is eljuttatott, azonban rámutatott, hogy a két férfit azért ítélték el, mert Gyulafehérváron a román nemzeti ünnepen a gázvezeték megrongálásával robbantást kíséreltek meg. Ez a tény addig ismeretlen volt, és a büntetőiratokban nem szerepel. A büntetőeljárás törvényességét érdemben vizsgálja az Emberi Jogok Európai Bírósága

– fogalmazott Kulcsár-Terza József. Hozzátette: mivel Adomnicai olyan információt fedett fel, amely állam- vagy hivatali titoknak minősülhet, a képviselőház elnökéhez fordultak az ügy hivatalos kivizsgálása érdekében.


 

Sérül Románia nemzetközi megítélése?

Hangsúlyozta azonban, hogy Marcel Ciolacu elnök a 2022. június 13-án kelt levélre a mai napig nem válaszolt. – Erre tekintettel ismeretlen tettes ellen 2022. szeptember 2-án feljelentést tettünk Gabriella Scutea román legfőbb ügyésznél állam- vagy hivatali titok esetleges megsértése miatt. A feljelentésre a mai napig nem érkezett válasz – mutatott rá a romániai képviselő.

Tavaly nyáron még szabadon beutazhatott Romániába idősebb Lomnici Zoltán. Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa

Szavai szerint a román hivatalos szervek hallgatásba burkolóztak, ami azt jelzi, hogy komoly bajban vannak. Vagyis egyre valószínűbb, hogy titkosított információk illetéktelen kezekbe kerülhettek. A politikus úgy véli, hogy mivel a sajtó minden lépésről beszámolt, a kialakult helyzet árt Románia nemzetközi megítélésének.


 

A román külügyminiszternél a labda

Kulcsár-Terza József jelezte a külügyminiszternek: idősebb Lomnici Zoltán a mai napig nem kapott értesítést arról, hogy kitiltották Románia területéről. Feltette a kérdést a tárcavezetőnek: Románia schengeni övezethez csatlakozását miként érintheti, hogy egy szomszédos ország egykori ötödik legfőbb közméltóságát kitiltják az országból, mivel jogvédő tevékenységet folytatott egy uniós tagállamban? A választ Bogdan Aurescu román külügyminiszter adhatja meg.

Idősebb Lomnici Zoltán a lapunknak az ügy kapcsán elmondta, még a múlt nyáron bizalmasan annyit közöltek vele, hogy 2022. szeptember elsejét követően ne kísérelje meg a román határ átlépését, mivel az a gyakorlat, hogy nem küldenek értesítést a kitiltásról.

– Az Emberi Méltóság Tanácsa elnökeként így Románia területén nem fejthetek ki jogvédő tevékenységet, noha egyik petíciómat az erdélyi magyar egyházak ingatlanjainak visszaszolgáltatása ügyében az Európai Parlament befogadta, és Brüsszelben közmeghallgatást is tartottak – emelte ki.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltán fél éve nem járt Erdélyben (Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.