A tudatos és aljas manipuláció nem egyenlő a szerkesztői szabadsággal

Elítélte a Magyar Nemzeti Médiaszövetség, hogy a holland közszolgálati tévé manipulálta a Szijjártó Péterrel készített interjút.

Magyar Nemzet
2023. 03. 28. 16:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közszolgálat holland módra – avagy a manipuláció mocskos művészete címmel adott ki közleményt a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ). A szervezet azt írta: 

mély szomorúsággal látják, hogy ismét egy magát közszolgálatinak nevező európai televízió rendelte alá a szakmaiság elveit a tudatos manipulációnak. 

Ezúttal a holland köztévé érezte úgy, hogy saját előre kitervelt mondanivalóját a neki nyilatkozó magyar külügyminiszter szavait etikátlanul átszabva támaszthatja alá – közölték. Mint ismert, a holland köztelevízió Szijjártó Péter magyar külügyminisztertől kért interjút. A magyar politikus nekik nem tetsző erős mondatait azonban a szerkesztők kivágták és a saját narrációjukkal helyettesítették, így erősítve az előre kitervelt mondanivalót. 

Az MNMSZ közleményében hangsúlyozta: szövetségük mindig is kiállt a sajtó- és a szerkesztői szabadság mellett, az újságíró korlátozás nélkül végzett munkája pedig nem keverhető össze a tudatos manipulációval. Ez ugyanis nem szerkesztői szabadság, hanem tudatos és aljas manipuláció csupán. 

A közleményben felidézték, hogy felemelték szavukat, amikor német közszolgálati csatornák próbálták meg manipulatív felvételekkel és hamis állításokkal befeketíteni Magyarországot. Mint fogalmaztak, nem hallgathatnak most sem, ezért felszólítják a holland köztelevíziót, hogy fejezze be a manipulációt, térjen vissza a szakmaiság és a közszolgálatiság alapelveihez, és adja le vágatlanul a magyar külügyminiszterrel készült interjút.

A cenzúrázatlan interjú itt tekinthető meg:

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.