Agresszív szövetségnek nevezte a NATO-t Gyöngyösi

A NATO egyértelműen agresszív-offenzív katonai szövetséggé változott, amelynek deklarált célja az Oroszország elleni fellépés – mondta nem is olyan rég Gyöngyösi Márton. Míg ma a Jobbik – Konzervatívok elnöke teljes mellszélességgel áll ki Ukrajna mellett és támogatja az Oroszország elleni szankciókat, pár éve még úgy vélte, az Egyesült Államok és a katonai szövetség újabb összecsapást akar kiprovokálni, hogy az USA leszámoljon a katonai, politikai és gazdasági konkurenseivel.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 5:45
20220808 Budapest Népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagság megerősítéséről a Jobbik Fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO egy oroszellenes agresszív offenzív katonai szövetség – mondta pár éve a ma már Jobbik – Konzervatívok nevű párt elnöke. Az Alfahírnek adott korábbi interjúban Gyöngyösi Márton még éles kritikával illette az Európai Uniót és a NATO-t, míg a keleti nyitást és az Oroszországgal való együttműködést a párt külpolitikájának sarokköveként említette. – Az elmúlt években zajló geopolitikai események nemhogy gyengítették volna, hanem épp ellenkezőleg, erősítették a keleti nyitás szükségességét – fogalmazott Gyöngyösi, aki azt mondta, a kelet-közép-európai régió érdekei merőben eltérnek Nyugat-Európa érdekeitől. 

Hiába vagyunk ugyanannak a szövetségnek, az Európai Uniónak, a NATO-nak a tagjai, mindkét intézményben a nagyhatalmak geopolitikai érdekei dominálnak, melyek gyakran ellentétesek mind a nemzeti érdekeinkkel, mind a régiónk országainak érdekeivel. Egyértelmű, hogy akkor, amikor az Európai Unió tárgyal mondjuk a transzatlanti kereskedelmi szerződésről az Egyesült Államokkal, a nyugat-európai nagyhatalmak politikai és gazdasági érdekei érvényesülnek, a mi régiónk érdekeivel szöges ellentétben

– nyilatkozta a pártelnök.

Mai álláspontjával szemben Gyöngyösi 2015-ben azt hangsúlyozta, a katonai szervezet védelmi „szövetségből egyértelműen agresszív-offenzív katonai szövetséggé változott, amelynek deklarált célja az Oroszország elleni fellépés”.

– Az Egyesült Államok és a NATO egy újabb összecsapást akar kiprovokálni. Az egypólusú, Amerika-központú világrend létrehozásán munkálkodó USA így akar leszámolni a katonai, politikai és gazdasági konkurenseivel, ez saját szempontjából még akár érthető is. Csakhogy az USA a világ másik végén található, a kiprovokált konfliktusnak nem ő lesz az elsődleges kárvallottja, hanem az a Kelet-Közép-Európa, amely előretolt bástyaként szervilisen asszisztál geostratégiai törekvéseihez

– mondta Gyöngyösi. Hozzátette: nem kérdés, hogy egy háborús konfliktus esetén az elsődleges célpontok mi lennénk, illetve a régiónk. 

A békére kellene törekednünk, a háborús konfliktus elkerülésére, nem pedig a provokálására. 

A Jobbik – Konzervatívok mai elnöke tehát korábban éppen az ellenkezőjét vallotta a nemzetközi helyzetről, mint mostanában, amikor az Oroszország elleni szankciók mellett teszi le a voksát, és láthatóan feltétel nélkül támogatja Ukrajnát.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.