Alapjogokért Központ: Európában egyedülálló módon nőtt a termékenységi ráta hazánkban tíz év alatt

Családpolitikáról, gyermekvédelemről, genderkérdésekről és aktuális európai demográfiai kihívásokról szervezett nemzetközi konferenciát március 25-én Szófiában a Rod International bolgár konzervatív, családvédelmi szervezet, ahol Magyarországot az Alapjogokért Központtól Szakáli István Loránd képviselte.

MAGYAR NEMZET
Forrás: ALAPJOGOKÉRT KÖZPONT2023. 03. 25. 15:14
Forrás: ALAPJOGOKÉRT KÖZPONT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konferencián a Bulgáriát érő kihívások bemutatása mellett lengyel, szerb és magyar szervezetek képviselői szólaltak fel, akik a saját országaikban tapasztalható helyzetről számoltak be. Magyarországot az eseményen Szakáli István Loránd, az Alapjogokért Központ vezető közgazdásza képviselte, aki előadásában egyebek mellett áttekintést nyújtott a 2010 óta eltelt időszak család- és gyermekvédelmi, valamint az erőszakos genderpropaganda visszaszorítását célzó intézkedéseiről, továbbá a családpolitika terén elért eredményekről.

Ez utóbbi téren fontos aktualitás, hogy az Eurostat adatai alapján 2011 és 2021 között az Európai Unióban Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a termékenységi ráta

− fogalmazott az Alapjogokért Központ képviseletében Szakáli.

Míg a 2010-es évek elején (2011-ben 1,23 százalék) ez a mutató Magyarországon volt a legalacsonyabb az EU-ban, addig tíz év alatt, az 1,61 százalékos rátával sikerült felzárkózni az európai középmezőnyhöz

− tette egyértelművé a demográfiai előrelépést az Alapjogokért Központ szakértője.

Szakáli a konferencián úgy értékelt, miközben egész Európa demográfiai kihívásokkal küzd, rendkívüli eredmény, hogy a magyar kormány tudatos, következetes, a gyermekvállalást és a munkaalapú társadalom megteremtését célzó intézkedéseinek köszönhetően Magyarországon tapasztalható a legnagyobb pozitív irányú pozitív változás a gyermekvállalás terén. Ugyanakkor − folytatta − az is komoly eredménynek tekinthető, hogy az Eurostat adatai alapján, 2010-hez képest 2020-ra szintén Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben, 66 százalékkal a száz házasságra jutó válások száma.

A szófiai konferenciával kapcsolatban azt is érdemes kiemelni, hogy napjainkra a magyar családpolitikai és gyermekvédelmi intézkedések példaként szolgálnak az európai család- és életpárti, valamint a demográfiai kihívásokat nem a migráción keresztül megoldani kívánó szervezeteknek és politikai irányzatoknak.

Nem véletlen, hogy ennek fényében Magyarországra rendkívüli nyomás nehezedik annak érdekében, hogy az eddig folytatott politikáján változtasson, mind az uniós intézmények, a bizottság és a parlament, mind pedig a genderpropaganda terjesztésében érdekelt külföldről finanszírozott NGO-k részéről

− mutatott rá Szófiában Szakáli. A jövő feladatait tekintve úgy összegzett:

ebben a helyzetben mindennél fontosabb a konzervatív, Isten, haza, család hármas jelszavát zászlóikra tűző szervezetek nemzetközi együttműködésének erősítése és egymás támogatása.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Alapjogokért Központ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.