Amerikában fogták el a miskolci rablót az FBI–NNI Nemzetközi Egység közreműködésével

Amerikában fogták el a Miskolcon tavaly rablást elkövető magyart az FBI–NNI Nemzetközi Egység munkájának köszönhetően. Az egység a világon egyedülálló módon közös irodában dolgozik Budapesten, 23 éve az orosz szervezett bűnözés visszaszorítására hozták létre. Minden erőszakos bűnöző ellen fellépnek, így természetes volt, hogy a miskolci fegyveres rabló amerikai felkutatásában és elfogásában is közreműködtek.

2023. 03. 23. 13:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét sikeres felderítésben és elfogásban vett részt az FBI–NNI Nemzetközi Egység, ugyanis ezúttal Amerikában fogtak el egy miskolci fegyveres rablót. Az eredményes együttműködésről ma nemzetközi sajtótájékoztatón számolt be Miskolcon a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Bodnár Gábor alezredes, Pocsai Zsolt alezredes, bűnügyi osztályvezető helyettes, Boczán József őrnagy, a KR Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) célkörözési osztályvezetője, valamint Lance Rollins, az FBI helyettes jogi attaséja, az FBI–NNI Nemzetközi Egység összekötőtisztje.

Bodnár Gábor ismertetése szerint tavaly január 23-án két baseball ütővel felszerelt férfi bement egy miskolci ingatlanba a nyitott ajtón keresztül, a házigazdát a mellékhelyiségbe kényszerítették majd zárták, és átkutatták a lakást. 

Magukhoz vettek 19 ezer eurót, parfümöket, órákat, majd távozni akartak a helyszínről, de az ajtón elromlott a zár, így nem tudtak kimenni, végül az ablakon másztak ki. A gyors és szakszerű forró nyomos intézkedések során rövid időn belül megállapították a két férfi személyazonosságát, egyiküket el is fogták. Őt a nyomozási bíró letartóztatta. A másik azonban eltűnt a hatóság látóköréből, ellene nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

Miskolci rendőrkapitányság (Fotó: MW-archív)

Időközben felmerültek olyan adatok, hogy a megszökött rabló az Amerikai Egyesült Államokban bujkál. Ekkor kerültek előtérbe az NNI fejvadászai, azaz a célkörözés munkatársai, valamint az FBI–NNI Nemzetközi Egység. 

A világon egyedülálló egység 23 éve alakult budapesti központtal, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hat ügynöke az NNI nyomozóival egy irodában, együtt dolgozik azóta is. Az angol elnevezésük Budapest Organized Crime Task Force, az FBI-ügynökök két év budapesti szolgálat után cserélődnek. Az államközi megállapodás – egy ORFK-utasítás formájában – konkrétan az orosz ajkú szervezett bűnöző csoportok tevékenységét jelölte meg az egység létrehozásának indokaként, feladatokként pedig a térség szervezett bűnözési tendenciáinak felderítését és az illegális pénzmosási tevékenységek elleni fellépést határozta meg. 

 

Az egység azonban részt vesz minden olyan erőszakos bűncselekmény felderítésében, az elkövető elfogásában, ami mindkét országot érinti. Így az NNI fejvadászainak jelzésére az FBI–NNI Nemzetközi Egység bekapcsolódott a miskolci rabló amerikai tartózkodási helyének megállapításába, majd elfogásába.

– A jelenlegi elfogással az az üzenetünk, hogy a magyar rendőrség a Nemzeti Nyomozó Iroda és külföldi partnerei kiemelten az amerikai szervek, nem adja fel a külföldön rejtőzködő magyar körözöttek elfogására irányuló intézkedéseket, ha mégoly távoli országokban is rejtőzködnek hosszabb ideje – jelentette ki a sajtótájékoztatón a Boon.hu ismertetése szerint az NNI célkörözési osztályvezetője.

FBI-logo

Lance Rollins, az FBI különleges ügynöke kiemelte: a magyar rendőrséggel már 23 éve együttműködésben dolgoznak. A tevékenységük középpontjában a rendőri szervek közötti határokon átnyúló együttműködés elősegítése áll. A konkrét ügyben tavaly októberben kaptak információt a körözött személyről. 

A nyilvántartások ellenőrzése során kiderült, hogy a férfi valóban belépett az Egyesült Államok területére 2022 márciusában, és túltartózkodott a vízumában engedélyezett határidőhöz képest, miközben már interpolos „vörös sarkos” elfogatóparancsot adtak ki ellene. 

Budapestről működtek együtt a New York-i kollégáikkal, és megállapították a férfi amerikai tartózkodási címét. Az Amerikai Migrációs Hivatallal és más társszervekkel folytatott megfigyelések és intézkedések után 2022 decemberében elfogták a férfit. Az elfogást követően a túltartózkodás miatt önként beleegyezett a férfi, hogy rendőri kísérettel elhagyja az Egyesült Államokat, ellenkező esetben ugyanis a bevándorlási szabályok megsértése miatt Amerikában is eljárás indult volna ellene. Így 2023. február végén Magyarországra szállították.

A nyomozásnak azonban koránt sincs vége, így a rablásról további konkrétumokat egyelőre nem oszt meg a rendőrség a nyilvánossággal.

FBI–NNI Nemzetközi Egység

Míg a 2000-es években a legnagyobb kihívást az alvilági leszámolások, robbantások és zsarolások jelentették, manapság a szofisztikáltabb, fehérgalléros bűncselekmények felderítése van az egység fókuszában. Anno a részleg nevéhez fűződött az orosz keresztapaként elhíresült Szemjon Mogiljevics elleni nyomozás: a Szeva bácsihoz kötődő túlszámlázásos csalások nagy sajtóvisszhangot kaptak ugyanúgy, mint a híres magyar bűnöző, Lakatos András Amerikában történt elfogása, amihez szintén az egység nyújtott támogatást. A célkeresztben manapság inkább a csalásokkal és a pénzmosásokkal kapcsolatos felderítések állnak. Az amerikai ügynökökkel való jelenlegi együttműködés sikerességét jól példázza az a tavalyi akció, amelyben az FBI-tól kapott ANOM adatok alapján számoltak fel egy hálózatot a nyomozók. (Police.hu)

Borítókép: Nemzetközi együttműködésben fogták el a miskolci rablót Amerikában (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.