időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.03.30. 17:41 2023.03.30. 17:53
Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.

Boross Péter a díj átadása előtt elhangzott méltatás szerint a magyar nemzeti emlékezet ápolása érdekében végzett kimagasló tevékenyégéért és a jövő nemzedékei számára is útmutatóként szolgáló, példaértékű, elhivatott szolgálatáért érdemelte ki az elismerést.

Rákay Philip és Wieber Orsolya a magyar nemzeti emlékezet ápolása érdekében végzett kimagasló tevékenységükért és nagylelkű mecénási támogatásukért − amelynek köszönhetően a Petőfi család Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen található síremléke megújulhatott − kapta meg a Nemzeti Emlék-őr díjat.

MÓCZÁR Gábor; RÁKAY Philip
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az elismerések átadása előtt megemlékezett Jókai Anna íróról, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság alapító elnökéről, akinek munkásságát nem honorálhatták hasonló díjjal, de emlékét és szellemiségét a mostani elismerés is őrzi majd − közölte.

Mint kiemelte, a NÖRI küldetése a magyar történelmi és kulturális örökség méltó megőrzése, továbbadása és a tiszteletteljes emlékezés lehetővé tétele. A mai díjazottak tevékenységükkel ezeket a célokat szolgálták − tette hozzá.

Harrach Péter országgyűlési képviselő (KDNP), a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke elmondta: bár a díjazottak személyisége, kora, eddigi tevékenysége egészen különböző, mégis közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza.

Boross Péter hosszú éveken át volt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vezetője, öröksége máig meghatározza a szervezet munkáját − méltatta elődjét a bizottság jelenlegi elnöke.

Mint hozzáfűzte, Rákay Philip és felesége a Petőfi-bicentenárium alkalmából tett felajánlásával felélesztette azt a felelős polgári magatartást, amely civilként támogatja a közös nemzeti célokat.

Boross Péter köszönő beszédében felidézte, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság nagy utat tett meg, rengeteget fejlődött, de azt a célt, hogy a haza és a nemzet üdvét szolgáló tevékenységet folytasson, mára jól teljesíti, funkcióját a NÖRI-vel együtt betölti.

Boross Péter örömét fejezte ki, amiért együtt kaphatott díjat azzal a televíziós szakemberrel, aki munkásságával példát mutat abban, miként kell a múltat elkötelezetten láttatni.

Rákay Philip a díj átvétele után hangsúlyozta: a múlt emlékezete és tisztelete nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes. Mint hozzátette, ez a szellemiség ösztönzi feleségét íróként, őt magát pedig történelmi televíziós műsorok készítőjeként és történelmi filmek producereként dolgozva.

MÓCZÁR Gábor; RÁKAY Philip; WIEBER Orsolya
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Olyan korban élünk ma, amikor ritkán látott országépítés zajlik, de teljesen természetes az, hogy minden területre nem érhet oda az országépítő szándék. Ilyenkor van szerepe a civil kezdeményezéseknek, a mecénási gondolatnak − emlékeztetett.

Rákay Philip bejelentette, a Petőfi család megújult síremlékének átadása után már dolgoznak Arany János síremlékének megújításán is.

Borítókép: Boross Péter volt miniszterelnök átveszi a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjat Móczár Gábortól, a NÖRI főigazgatójától az Országház Vadásztermében 2023. március 29-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.