Az orvvadászat egyidős a vadászattal

A természetellenes ideológiák és a természet törvényeinek felrúgása úgy terjed, hogy a vadászat léte forog kockán, ha ebbe politikai erők is beleállnak.

Békés Bence
2023. 03. 30. 21:32
null
20210924 BUDAPEST HUNGEXPO Vadaszati vilagkiallitas egy a termeszettel c kiallitas sajtobejarasa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen az orvvadászatról. Kovács Zoltán államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője köszöntőjében kifejtette, hogy 2021-ben, az Egy a természettel – Vadászati és természeti világkiállítás megrendezésével az volt a szándékuk, hogy adjanak egy metszetet arról a tudásról, amely a vadászat hivatásával kapcsolatban a rendelkezésünkre áll. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy élő, a hétköznapokban fejlődő tevékenységről van szó, amellyel állandóan foglalkozni kell, újra és újra a nyilvánosság elé kell tárni a legfrissebb eredményeket és azt, hogy hol áll és hova tart az adott pillanatban a természetgazdálkodás ezen ága. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy ez a téma nem csupán hetvenezer vadász ügye, hanem szerves része a világ tudományos és szellemi életének. Véleménye szerint, ezt igazolja az is, hogy erre a konferenciára ilyen sok irányból érkeztek előadók és érdeklődők. A konferencia témájával kapcsolatban megjegyezte, hogy

az orvvadászat kérdése talán egyidős a vadászatéval,

ami szerteágazó és összetett hétköznapi problémákat vet fel. A válaszok és megoldások keresése egyszerre zajlik a magas tudományos szinteken és a gyakorlati szakemberek szintjén is. Utóbbira példaként hozta fel a Nimród fórumot, amely idén januárban indult Veszprém vármegyében, és minden hónapban más helyszínen, a helyi sajátosságokat figyelembe véve más-más témákkal járja be az országot.

Simicskó István a sportból hozott párhuzamot a vadászattal kapcsolatban. A KDNP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, neki a fair play jut eszébe, amikor a legális vadászatot megkülönbözteti az illegális orvvadászattól. Rendkívül fontos az egymás és a természet tisztelete, amit a sportban a tiszta eszközökkel játszott mérkőzések és az ellenféllel szembeni sportszerű magatartással mutatnak ki. A vadászkutyákon keresztül kapcsolódik a vadászat világához, mert tevékeny részese az őshonos kutyafajtáink védelmének, amelyek jellemzően pásztor- és vadászkutyák. Az ilyen jellegű értékmentést rendkívül fontosnak tartja, mert

az őseinktől örökölt nemzeti értékek megőrzése segíthet minket abban, hogy ne olvadjunk fel és ne tűnjön el a kultúránk a globalizált világban.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy

a mai világban a természetellenes ideológiák és a természet törvényeinek felrúgása olyan mértékben terjed, hogy a vadászat léte forog kockán, ha ebbe bizonyos politikai erők is beleállnak.

Figyelmeztető példaként elmesélte, hogy amikor Németországból voltak az egyetemen vendéghallgatói, és ő egy prezentációhoz az előző este általa elejtett vaddisznóból hozott bemutató testrészt, sokan a vendégek közül szörnyülködve reagáltak arra, hogy ő vadászik.

Az előadásokban volt szó a nemzetközi bűnszervezetek tevékenységéről, egy hazai vadász orvvadászokról szerzett tapasztalatairól, amelyek során életveszélyes sérüléseket is szerzett, a bírói gyakorlatról a jogalkalmazásban, a rendőrségi statisztikákról és felderítési gyakorlatról, az igazságügyi szakértők szerepéről, a genetikai vizsgálatok lehetőségeiről a felderítésben, az állatkínzásról és az orvvadászat és vadvédelem törvényi szabályozásának történetéről.

Borítókép: A 2021-ben Budapesten megrendezett Egy a természettel – Vadászati és természeti világkiállítás. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.