Csák János: Az örök magyar alkotó és szervezőerőt ünnepeljük

Különleges napnak nevezte a mait Csák János, kulturális és innovációs miniszter, aki magyar érdemrendeket, illetve állami művészeti díjakat adott át.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 14. 12:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Március 15-én az örök magyar alkotó- és szervezőerőt ünnepeljük – Csák János a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak átadásán. A kulturális és innovációs miniszter a nemzeti ünnep alkalmából összesen 102 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 32-en, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét 49-en, az Érdemes Művész kitüntetést 12-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.

– Különleges nap ez a mai, térben és időben távoli, mégis szerves egységet alkotó és azonos gyökerekből táplálkozó eseményeket és teljesítményeket ünneplünk 

– hangsúlyozta. A tárcavezető szavai szerint március 15-én az elődökre emlékezve, az örök magyar alkotó- és szervezőerőt ünnepeljük, a szabadságvágyunkat és az élni akarásunkat.

Csák János emlékeztetett rá, hogy kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amit az ősök alkotása teremtett, hanem azt is jelenti, hogy előkészítjük az utódok kultúráját. – Az elődeink ezt nagyon pontosan értették és az, hogy ma szabadon élhetünk és létezik magyar államiság és alkotmányosság, ez annak a bizonyítéka, hogy ők bármilyen nehéz történelmi korokban is éltek, megőrizték számunkra a magyar kultúrát – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a magyar kormány hisz abban, hogy vannak örök emberi jók, és ezeknek az ápolása és továbbadásuk elősegítése a kormányzat feladata. A miniszter felsorolása szerint ilyen örök emberi jó a béke és biztonság, a kötődés, a valahova tartozás, valamint az, hogy képesek vagyunk gondoskodni magunkról. Csák János kiemelte, hogy ezeknek az emberi jóknak a biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út. 

– A kultúra erő és energia, ami összetartja a közösséget 

– szögezte le.

Csák János a kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át. Az ünnepi programban közreműködött a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes és Vizeli Bálint zenekara, valamint Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész és Farkas Izsák hegedűművész.

Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter (Fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.