Elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat + videó

Villámlásra, erős szélre, jégesőre és havazásra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Tegnap több mint ötszáz esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a viharos szél okozta károk miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: OKF, MET2023. 03. 28. 10:34
null
New York, 2023. február 3. Járókelõk a New York-i Times Square-en 2023. február 3-án. Az országos meteorológia intézet elõrejelzése szerint veszedelmesen hideg légtömeg közelít viharos erejû széllel a térség felé, és a hõmérséklet a -20 Celsius-fokig is süllyedhet. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat – közölte a Katasztrófavédelem. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást jelent a villámlás, emellett esetenként megerősödhet a szél és jégeső is előfordulhat.

Arra kértek mindenkit, hogy 

továbbra is közlekedjen óvatosan a fák, fasorok, állványzatok közelében. 

Külön felhívták a figyelmet, hogy senki ne parkoljon alájuk. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint kedden napközben a záporos csapadékgócokat (jégdara-, hódarazáporokat, hózáporokat) helyenként zivatar is kísérheti, valamivel nagyobb valószínűséggel a Dunától keletre és a Dunántúl keleti részén. Az intenzívebb gócokhoz társulhatnak viharos, óránként 70 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Estétől csökken a csapadékhajlam, de az északkeleti harmadban még előfordulhatnak hózáporok. Ezekből alacsony valószínűség mellett lokálisan 

legfeljebb kétcentis, esetleg ezt meghaladó hóréteg is létrejöhet, amely szerda délelőttig meg is maradhat.

 

Viharos szél

Kedden egyre nagyobb területen fokozódik viharossá az északnyugati szél. Az ország délnyugati kétharmadán több helyen is elérhetik, meghaladhatják a 70–80 kilométeres óránkénti sebességet a legerősebb széllökések. A magasabban fekvő területeken óránként 80–90 kilométeres erősség feletti lökések is előfordulhatnak. Az esti óráktól fokozatosan veszít erejéből a szél.

Szerdán kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Viharkárok országszerte

A hétfői viharos időjárás rengeteg kárt okozott több vármegyében is. A tűzoltókat több mint ötszáz esethez riasztották, főként kidőlt fák, megbontott tetők, leszakított faágak és vezetékek miatt.

A fővárosban, Pest, Somogy, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt szükség a legtöbb beavatkozásra, több ingatlan is lakhatatlanná vált.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.