időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Egész éjszaka mentenek a tűzoltók, kedd hajnalra talán helyreáll a közlekedés

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.27. 22:15 2023.03.27. 22:28
Egész éjszaka mentenek a tűzoltók, kedd hajnalra talán helyreáll a közlekedés

A viharos erejű szél miatt folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, este hét órakor százhatvan helyszínre várták a segítségüket – közölte a katasztrófavédelem hétfő este. 

A legtöbb gondot Budapesten okozza az időjárás, hetven feletti a folyamatban lévő események száma a fővárosban.

Ugyanakkor az ország más részein is károkat okoz a szél, például Fejér vármegyében 29, Pest vármegyében 17, Bács-Kiskunban 14 címről érkezett bejelentés viharkárokról, de már Magyarország északkeleti régiójában is pusztít az erős szél. 

Jellemzően fő- és mellékutakra, vasúti sínekre, illetve lakóépületekre dőlt fák, letört ágak, vagy éppen elszakadt elektromos vezetékek és távközlési szolgáltatói kábelek eltávolításáról érkeznek bejelentések – közölte a katasztrófavédelem. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatott, hogy egyre kevesebb helyen van érvényben narancssárga riasztás. 

Hétfő délután a viharos erejű szél a Dél-Dunántúl több vasútvonalán is akadályozta a vonatközlekedést, felsővezetékek sérültek meg, fák dőltek a vasúti pályára. Jelentős késések alakultak ki, vonatpótló buszokat kellett beállítani az utasok elszállításához. A vasúttársaság szakemberei az időjárás miatt több helyszínen is nehéz körülmények között végezték a helyreállítást. Néhány helyen még késő este, éjszaka is folytatják a helyreállítást, ott a vonatközlekedési korlátozások is maradnak – közölte a vasúttársaság. 

Kifejtették, hogy a Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomások között estére kijavították a felsővezeték hibáját, újraindult a vonatforgalom. Éjszakáig helyreállhat a menetrend a Dombóvár–Gyékényes vonalon.

Sárosd és Nagylók között is elindulhattak a vonatok, miután eltávolították a kidőlt fát és megjavították a felsővezetéket. A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon éjszakáig helyreállhat a menetrendszerű vonatközlekedés. Hozzátették, hogy Pusztaszabolcs és Dunaújváros között sem kell már pótlóbusszal utazni, újraindult a vonatközlekedés. Adony–Rácalmás–Dunaújváros között a délutáni órákban a viharos szél rongálta meg a vasúti felsővezetéket.

Balatonszárszó és Balatonboglár között dízelvontatással megindult a vonatforgalom. Már nem kell átszállni pótlóbuszra, de továbbra is jelentős, 30–60, 

esetenként 60–90 perces késéssel kell számolni a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon, ahol várhatóan kedd hajnalra állhat helyre a menetrend.

Kitértek arra is, hogy enyhült a viharos szél, így megszüntették a Székesfehérvár és Porpác közötti szakaszra bevezetett 80 kilométer/órás sebességkorlátozást. A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely, illetve Zalaegerszeg között közlekedő vonatok menetrendje éjszaka állhat helyre.

Közölték azt is, hogy Záhony és Mándok között 19.45-kor fa dőlt a sínekre. 

Az eltávolításáig szünetel a forgalom. A Záhonyból Mátészalkára 19.25-kor elindult személyvonatot emiatt várakoztatják. A Záhony–Mátészalka vonalon hosszabb menetidőre kell számítani a két késő esti, éjszaki vonat esetében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.