időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo
Soltész Miklós: Mutassuk meg a fiataloknak a zarándokhelyeket!

Felújították a búcsúszentlászlói templomot

Kreft-Horváth Márk
2023.03.19. 16:08 2023.03.19. 16:27
Felújították a búcsúszentlászlói templomot

– Magyarországon ma több mint 230 ezer gyerek jár egyházi iskolába – közülük közel 120 ezren katolikus intézménybe –, akiknek érdemes volna megmutatni azokat a búcsújáró és zarándokhelyeket, amelyek az elmúlt évtizedben megszépültek – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a zalai Búcsúszentlászlón. 

Soltész Miklós a katolikus templom befejezett belső felújításának kapcsán tartott liturgián azt mondta: ha az egyházi vezetők, a nagyszülők, a szülők és a hitoktatók megmutatják a gyerekeknek ezeket a helyeket, amelyek élménye annak idején nekik is megadatott, 

akkor a következő nemzedékkel nem lesz gond.

– Sokan panaszkodnak, hogy a fiatalokat nem lehet megszólítani, de ha megmutatjuk nekik az ország zarándokhelyeit, akkor ezeknek a fiataloknak olyan közösségi élményben lesz részük, ami továbbviszi a kereszténységet, a hitet, a krisztusi tanítást – vélekedett az államtitkár. 

Magyarországon szabad a vallásgyakorlás

– Mindenki láthatja, tapasztalhatja, hogy milyen módon üldözik máshol, tőlünk nyugatabbra és keletebbre is a kereszténységet – fogalmazott. – Most, amikor Magyarországon nem kell attól félni, hogy támadás ér bárkit, aki megvallja keresztény hitét, mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, 

óriási lehetőség előtt állunk, ami egyben felelősség is – hangsúlyozta Soltész Miklós. 

Az államtitkár hozzátette: most lehetőségünk van arra, hogy visszaadjuk, amit ezer évvel ezelőtt Szent István királyon keresztül megkaphattunk: a kereszténység felvételét. – Ha ezt a hitet visszaadjuk más országoknak, más nemzeteknek, akkor teljesítettük keresztényi kötelességünket. 

Borítókép: Soltész Miklós a felújított templomban (Fotó: Katona Tibor/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.