Felüljáróbontást szeretnének

Üres szövegelésnek és az autósok kiszorításának tartják a szakemberek Karácsony Gergely tervét, miután a főpolgármester bejelentette, hogy a városvezetés lebontaná a Nyugati téri felüljárót. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint három év duma után elkezdhetne dolgozni a főpolgármester.

2023. 03. 14. 4:55
null
Nyugati tér, felüljáró Nyugati téri felüljáró Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szövegelni kellene, hanem cselekedni – reagált Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke arra, hogy Karácsony Gergely Soproni Tamás VI. kerületi polgármesterrel bejelentette, hogy nem mondanak le a Nyugati tér rendezéséről. „Bár a kormány leállította a Nyugati pályaudvar és környezetének fejlesztését, mi továbbvisszük a korábbi tervek elveit, így a Nyugati tér újra igazi városi találkozótér lehet” – fogalmazott Karácsony. Soproni Tamás pedig azt mondta, hogy a Nyugati pályaudvar és környéke Budapest „talán legkiaknázatlanabb” környéke, de a fejlesztés irányvonala nem mindegy. 

– Arról kellene beszélni, hogyan nézzen ki a tér a felüljáró lebontása után, hogyan vezetik át a villamost. Miután erről már született egy konszenzusos döntés, ezt végre kell hajtani. Ez annyira régi ügy, hogy már Demszky Gábor is le akarta bontani 

– tette hozzá Dorner Lajos.

A Metropolnak az üggyel kapcsolatban Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub szakértője kiemelte: „Ez a terv illeszkedik abba a folyamatosan érzékelhető, a körülmények figyelembevételét nélkülöző ötletelésbe, amelynek célja, akár környezetkárosítás árán is, az autó­sok fővárosból történő kiszorítása.”

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője lapunknak korábban úgy fogalmazott, hogy Karácsony Gergely megint csak a „tervek elveit” viszi tovább, a konkrét munkavégzésről és a főváros feladatairól hallgat. Szerinte „a szavak főpolgármestere” azért sajnálkozik, mert a kormány nem végez el egy feladatot, ami egyébként a főváros dolga. Nem Karácsonynak  jutott eszébe a Nyugati tér és a felüljáró kérdésének rendezése, nem a baloldal készített rá előzetes terveket, és nem is a főváros nyújtott be rá uniós támogatási igényt.

Mindezeket a kormány által létrehozott Budapesti Fejlesztési Központ készítette elő. Most, hogy Brüsszel pénzt visszatartó zsarolása és az elhibázott szankciók miatti gazdasági nehézségek miatt át kell gondolni, hogy mire jut pénz, Karácsony Gergely saját feladatainak elvégzése helyett ismét csak a kormányt támadja. A Nyugati tér közlekedésének és felszíni térrendezésének feladata a főváros feladata. Karácsony Gergely három év szövegelés után elkezdhetne dolgozni – jegyezte meg Wintermantel Zsolt.

 

Borítókép: Nyugati tér, felüljáró Nyugati téri felüljáró (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.