Igazuk lesz azoknak, akik szerint az EU egy amerikai projekt

Az Egyesült Államok egyfajta „posztmodern gyarmattartónak a hozzáállásával” tárgyal az Európai Unióval – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az M1 péntek délutáni műsorában annak kapcsán, hogy jövő pénteken Washingtonban találkozik Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 03. 20:14
European Commission President Ursula von der Leyen gestures to US President Joe Biden before making a statement about Russia at the US Chief of Mission residence in Brussels, on March 25, 2022. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember kijelentette: a transzatlanti viszonyrendszerben az EU, illetve vezetése „alárendelt szerepet játszik”, Joe Biden és Ursula von der Leyen nem egyenrangú partnerek.

Ez esetben nem áll távol a valóságtól, hogy a „helytartó magához rendeli alárendeltjét” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez az önállótlanság kihat a kétoldalú kapcsolatokra és az EU-n belüli is számos feszültséget gerjeszt.

LOMNICI Zoltán
ifj. Lomnici Zoltán (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Több szankciónak bevallottan az amerikai kormányzat az ötletgazdája. Gazdasági, politikai és katonai téren teljes káosz és fejetlenség jellemzi az EU-t – hangoztatta ifj. Lomnici Zoltán.

Igazuk lesz azoknak, akik szerint „az EU egy amerikai projekt”, a 2020-as évek már erről szól.

A kínai fegyverszállítások kritikája is a kettős mérce alkalmazását jelenti: amit az egyik oldalon természetesnek vesznek, az a másik oldalon tiltott – tette hozzá.

Borítókép: Ursula von der Leyen és Joe Biden (Fotó: AFP/Brendan Smialowski )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.