Ifj. Lomnici Zoltán: A hatalom nem avatkozhat bele az igazságszolgáltatás működésébe

– Amerika alkotmányos alapelveivel is összeegyeztethetetlen, hogy más hatalmi ágak megpróbáljanak beleszólni a bírói igazságszolgáltatás működésébe – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász David Pressman tegnapi Twitter-üzenetére reagálva. Az amerikai nagykövet bejegyzése arról tanúskodik, hogy a tisztviselő két magyar bíróval találkozott.

2022. 10. 28. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzetközi gyakorlatot áttekintve szokatlannak minősíthető a bírói testület két tagjának tárgyalása egy másik állam nagykövetével. Amerika alkotmányos alapelveivel is összeegyeztethetetlen, hogy más hatalmi ágak megpróbáljanak beleszólni a bírói igazságszolgáltatás működésébe, s hogy egy-egy konkrét ügyben az ő presszionálásukra szülessen hivatalos döntés – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász David Pressman tegnapi Twitter-üzenetére reagálva.

Az amerikai nagykövet bejegyzése arról tanúskodik, hogy a tisztviselő két magyar bíróval – Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is – találkozott. A Tűzfalcsoport információi szerint az ügy bírósági körökben is megütközést keltett.

Forrásuk úgy értékelte az esetet, mint durva beavatkozást a magyar igazságszolgáltatásba.

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: a bírák etikai kódexe szerint a bíró az ítélkező tevékenysége során mindenféle befolyástól, nyomástól, fenyegetéstől és egyéb beavatkozástól mentesen kell hogy eljárjon. Továbbá a bírónak a munkája során annak látszatát is el kell kerülnie, hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul. A bírói függetlenségből fakadóan tehát a bírói szervezet arra jogosított testületei foglalhatnak állást arról, hogy az alaptörvény, a törvényi rendelkezések és az etikai szabályok fényében jogszerű találkozónak minősíthető-e az OBT két tagjának látogatása és tárgyalásai az Egyesült Államok budapesti nagykövetével.

 

Magyarország független, demokratikus állam

Az alkotmányjogász kifejtette: a mindenkori amerikai nagykövetnek tisztában kell lennie azzal, hogy az Egyesült Államok alkotmányos rendszerében az elnöki hatalom független az igazságszolgáltatástól. Mint részletezte,

az amerikai elnök csak kétféle módon befolyásolhatja a bírói hatalmi ágat: a szövetségi bírák és a legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezésével, valamint kegyelmezési  jogának gyakorlásával.

Az amerikai törvényhozás pedig csak kétféle módon láthat el igazságszolgáltatási feladatot: törvényszékek felállításával, valamint az elnök vád alá helyezésével. Ifj. Lomnici leszögezte: Magyarország független, demokratikus jogállam, amelyben a végrehajtó hatalom nem avatkozhat bele a független igazságszolgáltatás működésébe. A Századvég jogi szakértője ezen a ponton emlékeztetett: az amerikai külügyminisztérium előszeretettel kommentálja – hol több, hol kevesebb megalapozottsággal – a más országok bíróságai által hozott egyes döntéseket.

 

Nem először bírálnak

– Emlékezetes, hogy az Obama-kabinet utolsó hónapjaiban, 2016. december 6-án közleményt adott ki az amerikai külügy a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. A közleményben aggodalmukat fejezték ki Ahmed H. Szegedi Törvényszék általi elítélése miatt. Ezt tették például 2015 szeptemberében egy bebörtönzött venezuelai ellenzéki vezető, Leopoldo Lopez elítélésének ügyében is vagy idén márciusban, amikor egy orosz bíróság 22 év börtönre ítélte Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt, akit azzal vádoltak, hogy köze volt két, aknatűzben meghalt orosz tévés halálához – idézte fel a szakértő.

Szerinte súlyos aránytévesztésre vall, ha Magyarországot, mint az Egyesült Államok katonai-politikai szövetségesét például az alkotmányos jogokat idén tavasszal felfüggesztő Venezuelával veszik egy kalap alá Washingtonban.

– A közeljövőben remélhetőleg jóval megalapozottabban szólal majd meg Magyarországot illetően a tengerentúli külügy, és nem lesz többé ez a fajta ködös elfogultság – zárta gondolatait az alkotmányjogász.

Borítókép: Az amerikai nagykövet bejegyzése arról tanúskodik, hogy a tisztviselő két magyar bíróval találkozott (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.