Nemzetközi jogot sérthetett az amerikai nagykövet?

A Tűzfalcsoport információi szerint kérdés, hogy megsértette-e a bécsi egyezményt az amerikai nagykövet a két bíró berendelésével.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 11. 09. 15:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnai-kormány egykori levitézlett külügyminisztere is szükségét érezte, hogy hallassa hangját a Tűzfalcsoport által kirobbantott botrányban. Balázs Péter szerint: „Mindenképpen üzenet, ráadásul fontos üzenet, hogy a budapesti amerikai nagykövetség gyakorlatilag 24 óra leforgása alatt kétszer is megnyilvánult a magyar belpolitikában is vitatott kérdésekről.”

Adódik persze egy jogos kérdés, hogy miért nem adott ki egy harmadik közleményt a nagykövetség.

A Tűzfalcsoport diplomáciai források nyomán úgy véli, hogy Pressman nagykövet időközben elolvasta a diplomaták mozgásterét meghatározó bécsi egyezmény 41. szakaszának második bekezdését, amely rögzíti a hivatali tisztségviselőkkel, így a bírákkal történő érintkezés szabályait. Ennek értelmében csak az adott ország külügyminisztériumának közvetítésével jöhet létre a budapestihez hasonló nagyköveti találkozó. Ha lett volna ilyen, erre bizonyára hivatkoztak volna, de  a Tűzfalcsoport nem kíván senkit alaptalanul vádolni, ezért arra kérik Pressman urat, tisztázza a helyzetet. A portál arra kéri a nagykövetet, hogy válaszoljon arra az egyszerű kérdésre: A két bíró berendelése az egyezmény 41. szakaszának második bekezdésében írt szabály betartásával történt-e?

Az Országos Bírósági Tanács a botrányos találkozó kapcsán is élvezte a baloldali sajtó támogatását, még a Soros György érdekeit is képviselő 444.hu nevű portál is a védelmébe vette a két bírót, akikben Brüsszel is hasznos szövetségest láthat a Tűzfalcsoport feltevései szerint. Más kérdés, hogy a hitelt érdemlő közjogi tisztségviselők kivétel nélkül elítélték a nagykövet provokatív találkozóját a két magyar bíróval.

Bár sokan azt gondolhatnák, hogy az Országos Bírósági Tanács a bírák valódi, hiteles képviselője, tehát tagjai jelentős befolyással bírnak, de az érintettek jellemzően tudják, hogy a testület volt és jelenlegi tagjai a valódi bírói hierarchiában alacsonyabb fokon helyezkedhetnek el. Nem véletlen, hogy az elmúlt években a pályázók között az alábbi neveket találtuk: Vadász, Vasvári, Lehmann, Abért. A Tűzfalcsoport információi szerint lehet egy további tag is, aki szeretne igazi, nagy bíró lenni: Fatalin Judit testületi tag pályázott egy felsőbíróság elnöki posztjára, de a többi felsorolt névhez hasonlóan az ő pályázatát sem támogatta a bírák többsége – írja a Tűzfalcsoport.

A Tűzfalcsoport arra a következtetésre jutott, hogy egy nagykövet ilyen kudarcok után berendelhet két testületi tagot, és Brüsszel is bízhat abban, hogy hamarosan új szelek fújhatnak a magyar bíróságokon.

Emlékezhetünk arra is, hogy milyen békés időszak volt, amikor Balsai István vagy éppen Vastagh Pál igazságügyi miniszter intézte néhány fős apparátussal a bíróságok külső igazgatását. Igaz, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjainak többsége megyei bírósági elnök volt, de ők bírósági igazgatási tapasztalattal is rendelkeztek, és nem akartak karriert csinálni, hiszen azon már túl voltak. Ezekben az időkben még világos volt, hogy a bíróságok alapfeladata nem a nemzetközi kapcsolatok ápolása a kormány háta mögött, nem a költségvetési források elosztása, hanem a szakszerű és a gyors ítélkezés – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Az amerikai nagykövet bejegyzése arról tanúskodik, hogy a tisztviselő két magyar bíróval találkozott (Forrás: Twitter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.