Magyarázkodik Vasvári Csaba

Átlépték a Rubicont az Országos Bírói Tanács szóvivője szerint.

Munkatársunktól
2022. 11. 07. 17:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európai uniós országban, legalábbis a Lajtától nyugatra az elmúlt hetven évben nem találni arra példát, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje. És nem is csak a sajtó, hanem országgyűlési képviselő, mi több, parlamenti bizottsági elnök tette ezt meg. Ez a Rubicon átlépése – fogalmazott a Népszavának adott interjúban Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja, szóvivője. A David Pressman amerikai nagykövettel nemrégiben folytatott megbeszélésről – amelyen a szintén OBT-tag Matusik Tamással vettek részt – azt állította: szó sincs berendelésről. Szerinte 

jelen esetben az történt, amire egyébként már korábban is volt példa, hogy egy szövetséges ország, az USA nagykövetsége megkereste az OBT két erre kijelölt tagját, hogy a tanács szerepéről beszélgessünk. Téves az az interpretáció, hogy két beosztott bíró ment volna oda. Két, legitimációval bíró OBT-tagot keresett meg a nagykövet.

Arról is beszélt, hogy a találkozón 

az OBT a testületként korábban kialakított véleményét osztotta meg a nagykövet úrral,

vagyis – mint mondta –

 nem történt semmi különös. 

A két OBT-tag nagykövetségen tett látogatását többen a magyar igazságszolgáltatásba való durva beavatkozásnak értékelték. 

Az esetre reagált Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, aki lapunknak elmondta: 

Az, hogy a baloldali Biden-adminisztráció diplomatája egy kedélyes beszélgetésnek álcázott rapportra rendel be magyar bírákat, ráadásul egy olyan testület tagjait, mely a magyar bíróságok igazgatásának felügyeletét látja el, komoly szuverenitásproblémákat vet fel.

Hangsúlyozta, a bírák külföldi erők általi „érzékenyítése” veszélyezteti a magyar közjogi szervek integritását. 

Mivel a magyar bírák az alaptörvényre tesznek esküt, semminemű politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük során mindenkor függetlennek és pártatlannak kell lenniük, etikai kódexük szerint még a látszatát is kerülniük kell annak, hogy bárkinek kedveznének.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint Amerika alkotmányos alapelveivel is összeegyeztethetetlen, hogy más hatalmi ágak megpróbáljanak beleszólni a bírói igazságszolgáltatás működésébe. 

A bírónak a munkája során annak látszatát is el kell kerülnie, hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul 

– fejtette ki.

Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke aggályosnak nevezte az egyeztetést, és azt tartaná méltóságteljesnek, ha a két érintett bíró lemondana, mert akkor 

így az igazságszolgáltatásba vetett bizalom visszaállhatna.

Borítókép: Az amerikai nagykövet bejegyzése arról tanúskodik, hogy a tisztviselő két magyar bíróval találkozott. (Forrás: Twitter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.