Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Az OBH szerint aggasztó a bírók találkozója az amerikai nagykövettel

Az OBT-tagokat, ebben a minőségükben eljárva, nem illeti meg a fokozott védelem – írta a Mandiner megkeresésére az Országos Bírósági Hivatal.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Mandiner.hu2022. 11. 04. 7:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitulnak a kedélyek az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagjának a budapesti amerikai nagykövetnél tett látogatása körül. Az egyre nagyobb felháborodásra az OBT a hétvégén közleményben védte meg két tagját, Vasvári Csabát és Matusik Tamást, de a Kúria elnöke sem rejtette véka alá véleményét a találkozóról, ahogy Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság elnöke sem. 

A Mandiner megkereste a bíróságok központi igazgatását ellátó Országos Bírósági Hivatalt, hogy mi az álláspontja az ügyről.

A Senyei György Barna által vezetett OBH a lap megkeresésére azt közölte, hogy

nyilvánvalóan vitatható a találkozó indokoltsága és jogszerűsége, ezért megalapozott kritika tárgya lehet.

A hivatal szerint ugyanakkor a felmerült helyzet egy sajátos szabályozási hiátus következménye: a bírósági szervezeti, illetve jogállási törvény nem különbözteti meg elég élesen a bírói és a bíró általi, de nem bírói minőségben eljárva vállalt közszereplés határait.

A bírói tevékenység körében a szabályok egyértelműen meghatározzák a nyilatkozattétel korlátait, az összeférhetetlenségi szabályokat és bár az OBT-tagok státusukat tekintve bírók, de a kérdéses helyzetben ténylegesen nem bírói minőségükben jártak el, hanem az OBT által – közjogi jogalap nélkül – létrehozott „pozícióikban”, úgy mint az OBT szóvivője és az OBT nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja – fejtette ki az OBH.

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e az eset kivizsgálása, a hivatal azt írta: az OBH-nak nincs igazgatási hatásköre az OBT felett, így e körben az OBT-tagok tevékenységét sem ellenőrizheti, feladataik körét és annak ellátása során tanúsítandó magatartásukat a jogszabályok, valamint az etika írott és íratlan szabályai határolják be.

Ezek számonkérhetősége azonban a hatályos jogban érdemben nem megoldott – szögezték le.

Hozzátették: ugyanakkor le kell szögezni, hogy az OBT-tagokat e minőségükben eljárva nem illeti meg a bírákat az ítélkező tevékenység közben megillető fokozott védelem.

Amennyiben az OBT tagja ebbéli minőségében vállal nyilvános szereplést, az olyan kivételes közszereplői státust keletkeztet, amely esetében már a kritika magasabb szintjét köteles tűrni – hangsúlyozta válaszában az OBH, hozzátéve, hogy a kritika ebben az esetben sem lehet az emberi méltóságot sértő.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Senyei György Barna, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke sajtóbeszélgetést tart az OBH székházában 2020. február 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.