időjárás 6°C Auguszta 2023. március 29.
logo

Pressman nagykövet berendelt két magyar bírót?

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport
2022.10.28. 11:03 2022.10.29. 18:15
Pressman nagykövet berendelt két magyar bírót?

A tegnapi napon Twitter-üzenetben számolt be David Pressman amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai is.

A Tűzfalcsoport információi szerint az ügy bírósági körökben megütközést keltett, a lap forrása úgy értékelte az esetet, mint durva beavatkozást a magyar igazságszolgáltatásba. Fordított eset nehezen képzelhető el, gondoljunk csak bele, hogy mekkora botrányt okozna, ha a washingtoni magyar nagykövet bekéretné akár egy állami legfelsőbb bíróság néhány bíráját.

Azzal persze nem biztos, hogy tisztában van a vezető amerikai diplomata, hogy maga az OBT egyik állásfoglalásában is rögzítette, hogy a bírói etikai kódex az 1. cikke alapján, „a bíró az ítélkező tevékenysége során minden befolyástól mentesen jár el, érvényesítve a felekkel való egyenlő bánásmód elvét. Munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul. […] A bírónak tartózkodnia kell a törvényhozó és végrehajtó hatalomhoz fűződő szükségtelen kapcsolatoktól és befolyásolástól oly módon, hogy ez kívülállók számára is nyilvánvaló legyen” – hívta fel rá a figyelmet cikkében a Tűzfalcsoport.

„Mindezek érdekében köteles mindenkor őrizni a pártatlanság, a befolyásolásmentesség, az előítélet-mentesség látszatát is.”

Azzal viszont a magyarországi bíráknak kell tisztában lenniük, hogy az amerikai külügy leirata szerint a mindenkori nagykövet az Egyesült Államok érdekeit és politikáját képviseli (represent the interests and policies of the United States), egyes esetekben pedig nyíltan politizál, ahogy ezt Pressman nagykövet pártos mozgása kapcsán is megfigyelhetjük – tette hozzá a lap.

Az pedig egy eldöntendő kérdés, hogyan értékelhető az amúgy a közéletben visszatérő jelleggel aktív bírók nagykövetségi fellépése.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete (Forrás: Facebook/US Embassy Budapest)

 

Veszélyben a bírói függetlenség

A baloldal is bőszen mentegeti Pressmant

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.