Ezek Magyarország legveszélyesebb autópályái

A halottak és a sérültek számában is egyaránt növekedés volt megfigyelhető az elmúlt évekhez képest viszonyítva.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Infostart2023. 03. 14. 11:42
null
Cserkeszõlõ, 2022. július 28. Összeroncsolódott személyautó az M44-es autóút Kecskemét felé vezetõ oldalán, Cserkeszõlõ térségében 2022. július 28-án. A jármû kamionnal ütközött, a balesetben egy ember meghalt. MTI/Donka Ferenc Fotó: Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt három esztendőt vizsgálva, 2022 utolsó három hónapjában történt a legtöbb baleset a hazai közutakon. A legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési szerencsétlenség Pest vármegyében volt – ismertette Tóth Péter, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője az Infostart cikkében.

Tavaly történt a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset az elmúlt három esztendő utolsó negyedéveit tekintve.

Kedvező változás azonban, hogy 2022 október–decemberében 15 százalékkal mérséklődött az ittasan okozott közúti balesetek száma 2021-hez mérten. Az ittasan okozott balesetek egyébként az összes baleset mintegy 8 százalékát tették ki a múlt év végén – ismertette az osztályvezető.

A balesetek súlyosságának mértékét illetően Tóth Péter kifejtette, hogy a halálos balesetek száma 5, a súlyos sérüléses baleseteké 11 százalékkal nőtt, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma 3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

Hozzátették, hogy habár a balesetek száma összességében emelkedett, 5 százalékkal kevesebben, 141-en hunytak el a magyar utakon 2022 utolsó negyedévében, közel 1300-an szenvedettek súlyos, 3500-an pedig könnyű sérülést. 

A sérültek és az elhunytak számában egyaránt 1 százalékos növekedés volt megfigyelhető 2021 azonos időszakához hasonlítva. A legtöbb elhunyt, 43 fő, a 65 éves vagy afeletti korcsoportból került ki, hatan viszont 14 évnél fiatalabbak voltak. Tíz halálos áldozatból hét férfi volt – tette hozzá.

A cikk szerint az elmúlt év negyedik negyedévében az autópályákon 5 százalékkal több, összesen 124 baleset történt. A hosszabb sztrádákon átlagosan 11 baleset jutott száz kilométerre,

a legtöbb az M3-ason következett be, ami száz kilométeren 32 balesetet jelentett, míg a legkevesebb az M6-os autópályán történt, itt száz kilométerre 5 baleset jutott.

A legtöbb baleset Pest vármegyében történt, szám szerint 413. Ezt Szabolcs-Szatmár Bereg 213-mal és Bács-Kiskun 206-tal követte. 

A legjobb számmal Nógrád vármegye büszkélkedhet, ahol 53 baleset volt, de Tolnában is „csak” 72-re került sor.

Budapestet tekintve a negyedik negyedév során 703 baleset történt.

Milyen járművezetői hibák vezettek a balesetekhez?

A személyi sérülésekkel járó baleseteknek mintegy 85 százalékát személyi szállító járművel idézték elő. A legtöbbet személygépkocsival okozták, arányában azonban 2 százalékkal kevesebbet, mint 2021 negyedik negyedévében – írja az Infostart.

A balesetekhez legfőképp a sebesség nem megfelelő betartása és az elsőbbségmegadás elmulasztása vezetett tavaly október és decemberben, nagyjából azonos, 30-30 százalékos arányban. Ezeket a szabálytalan irányváltás követte 23 százalékos aránnyal.

Borítókép: összeroncsolódott személyautó az M44-es autóút Kecskemét felé vezető oldalán, Cserkeszőlő térségében 2022. július 28-án (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.