A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kultúrtörténeti központtá válik Sümeg

Új munkahelyek jönnek létre, és megújul a város is – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 28. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek képesek megmenteni a jövő számára – hangsúlyozta a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett keddi átadóünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, a megmentett műemlékek a jelen részeivé válnak, a jövő technikájával felszerelve pedig a következő generációknak is közvetíthetik a múlt értékeit. 

Kitért arra is, hogy a beruházásnak köszönhetően a térségben új munkahelyek jönnek létre, megújul a város, és egyre jelentősebb kultúrtörténeti központtá válik.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta, hogy a sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá. 

A hosszú távú cél az, hogy a sümegi várhoz hasonlóan az ország valamennyi műemléke megújuljon, új tartalommal teljen meg 

– fogalmazott. Elmondta, hogy az új építészeti törvény a jobb, teljesebb, egészségesebb élet feltételeit hivatott megteremteni, ennek érdekében 2025. december 31-ig a műemlékek teljes körű felülvizsgálata meg fog történni.
Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint hosszú évtizedeken át hanyatlott a vár, most azonban a XXI. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz. 

Felhívta a figyelmet, hogy a várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy az épületet 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben tíz százalékban magyar, kilencven százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult. Több mint kétszáz dolgozója van évente a várnak, az ingyenes nyílt napok pedig, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat, a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak – ismertette.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.