Magyar fejlesztéssel nőhetnek a bőrrákos betegek gyógyulási esélyei

A HCEMM kutatócsoportjának csapata a világ negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedése, a melanóma immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 24. 8:50
Cropped,View,Of,Dermatologist,Applying,Marks,On,Skin,Of,Naked
melanoma
1381338524 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) közleményében kiemelték: az elmúlt 15 évben az áttétes melanómában szenvedők 

hosszú távú életkilátásai az ötszörösére javultak, az 5 éves túlélés már meghaladja az 50 százalékot.

A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma krónikus, kezelhető betegséggé váljon.
A közleményben idézték Kemény Lajos Vincét, a kutatócsoport vezetőjét, aki kiemelte: 

az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte

A kutatócsoport a terápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását is meg akarja előzni. 

Az igazi áttörést az jelentené, ha a melanóma (...) nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára

 – vélekedett a kutatócsoport vezetője.

A melanóma az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés, amelynek kockázatát a túlzásba vitt napozás és a fokozott UV-terhelés bizonyítottan növeli, ezért mindenki számára ajánlják a rendszeres bőrgyógyászati szűrést.

Tavaly szeptemberben már komoly eredményeket ért el a HCEMM más kutatási projektje, akkor egy új fejlesztésű, gyorsabb rákdiagnózist eredményező eljárásról számoltak be.
A HCEMM fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése áll. A központ létrehozását az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozta, működését több hazai finanszírozású pályázat támogatja.

Borítókép: bőrgyógyászati vizsgálat (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.