Március 15-én az összefogás romjain ünnepel a baloldal

Szétforgácsolódott a baloldal, amit az is mutat, hogy pártjai március 15-én külön-külön ünnepelnek, civilnek beállított megmozdulásokra telepednek vagy semmilyen megemlékezést nem tartanak. A DK azzal csábítja híveit Budapest belvárosába, hogy hosszú idő után először mond egy színpadon beszédet Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára. Karácsony Gergely főpolgármester és több párbeszédes politikus a civilnek hirdetett, szabadságmenet elnevezésű demonstráción mond nyitóbeszédet. Márki-Zay Péter mozgalma március 14-én a Lurdy Házban tart ünnepi eseményt.

2023. 03. 13. 4:45
null
20220315 budapest muegyetem rakpart az ellenzek tuntetese demonstracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a választási győzelemben reménykedve ünnepeltek együtt tavaly március 15-én a baloldal pártjai a Műegyetem rakparton, ám közeledve eddigi legsúlyosabb vereségük első évfordulójához, egyértelműnek tűnik, hogy mára hamvába halt az egykori összefogás. A tavalyi, A hatalom a népé címmel megrendezett nagygyűlésen beszédet mondott többek között Donáth Anna, a Momentum akkori elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd akkori társelnöke, Jakab Péter, a Jobbik – azóta leváltott és a pártból is kilépett – elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP akkori társelnöke, Tóth Bertalan, az MSZP korábbi társelnöke, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője és Márki-Zay Péter, a hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje, valamint meghívták Donald Tuskot is, aki nem az Európai Néppárt, hanem a lengyel ellenzéki Polgári Platform elnökeként tartott beszédet a baloldali vezetők körében.

Ehhez képest idén csak a DK tart önálló nagyrendezvényt, amit azzal hirdetnek, hogy hosszú idő után mond beszédet egy színpadon Gyurcsány Ferenc pártelnök és felesége, Dobrev Klára. A Márki-Zay vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom a ferencvárosi Lurdy Házban tart rendezvényt a forradalom előestéjén, amire csak előzetes regisztrációt követően lehet bejutni. Az eseményen Márki-Zay mellett beszédet mond Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, Palotás János üzletember, illetve Nagy Bandó András humorista.

A szebb napokat látott MSZP részéről Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke és Hiller István választmányi elnök március 15-én a budapesti Petőfi-szobornál koszorúzással egybekötött online sajtótájékoztatót fog tartani.

 A Jobbik, az LMP és a Momentum megemlékezéséről vagy bármilyen, az 1848–49-es szabadságharchoz kapcsolódó eseményéről lapzártánkig nem érkezett hír.

A mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd március 15-én délelőtt a Városháza parkban művészeti alkotásokkal és közösségi programokkal emlékezik meg a hősökről. 

Karácsony Gergely és több párbeszédes politikus külön rendezvényt nem tart, viszont részt vesznek az úgynevezett szabadságmeneten, amelynek megnyitóbeszédét a főpolgármester fogja tartani.

A Civil Bázis és Egységes Diákfront nevű szervezetek a Hősök terétől az Andrássy út elejéig vonulnak szerdán 15 órától 17 óráig, majd a menetelők megérkezése után mond beszédet Karácsony. A résztvevők között hirdetik Pikó András józsefvárosi és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert, valamint Törley Katalint, a Tanítanék mozgalom képviselőjét. A demonstrációhoz csatlakozott több, szintén baloldali kötődésű szervezet: a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, továbbá az ADOM Diákmozgalom. Az esemény szervezésénél nem maradhatott el a szokásos kalapozás sem: a demonstrációt hirdető Facebook-oldalon a Civil Bázis adományért folyamodik, mert állításuk szerint enélkül a rendezvény nem valósulhatna meg.

Borítókép: Az egyesült ellenzék 2022. március 15-i rendezvénye (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.