Megvédte a betegellátást a kormány

Visszaélt hatalmával az orvosi kamara, amikor nyomást gyakorolt az orvosokra – jelentette ki Rétvári Bence államtitkár.

2023. 03. 02. 17:12
Rétvári Bence Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A betegellátás védelmében módosította az orvosi kamarára vonatkozó törvényt a kormány – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy sajtótájékoztatón. 

Hangsúlyozta, az orvosi szakma minőségének és színvonalának védelme az Egészségügyi Tudományos Tanács által továbbra is biztosított, ugyanakkor az is fontos, hogy a betegeket ellássák. – Az az állapot nem fenntartható, amikor az orvosi kamara a különböző politikai vitákban visszaél a hatalmával és nyomásgyakorlás alá helyezi az orvosokat, mert nem arra valók a jogkörei – emelte ki.

Az államtitkár kifejtette: talán kevesen ismerik az orvosi kamara működését és jogosítványait. – A szervezet nagyon fontos közfeladata volt a törvénymódosításig a kötelező orvosi kamarai tagság miatt a tagnyilvántartás vezetése. Ez nem csupán egy olyan tagnyilvántartás volt, mint amit minden civil szervezetnek vezetni szükséges, hanem csak és kizárólag azok a személyek gyakorolhatták a hivatásukat, akik az orvosi kamara tagjai voltak. 

Amikor a kamara arról beszélt, hogy nyomást gyakorol a tagjaira vagy etikai eljárást indít, az végső soron azzal is járhat, hogy a kizárt személy nem gyakorolhatja a hivatását, hiába járt hat évig egyetemre, volt három évig rezidens, vagy tette le szakvizsgáit. Ezek mind semmissé válnak az illető megélhetésével és hivatásával együtt 

– részletezte Rétvári Bence.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy semmilyen kifogás vagy panasz nem érkezett az első hónap után az új ügyeleti rendszerre. Az államtitkár hozzáfűzte: 

Hajdú-Bihar vármegye után két újabb vármegyében indult el a rendszer és mindenhol zökkenőmentesen működik. 

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztérium épületében 2022.03.02-án (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.