Megvezethette az egri aljegyző a város polgármesterét

Annak ellenére, hogy hetek óta téma az egri aljegyző korábbi okirat-hamisítási ügye a sajtóban, Spisák György eddig még nem mondott le. Sőt, az aljegyző nem is beszél az ügyről, és ugyanígy hallgat az elmarasztaló ítéletről Mirkóczki Ádám ellenzéki polgármester is. Oroján Sándor fideszes frakcióvezető szerint Spisák György erkölcsi értelemben méltatlanná vált a tisztségére.

2023. 03. 20. 16:28
Facebook/Mirkóczki Ádám Fotó: Grósz Attila Forrás: Facebook/Mirkóczki Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő, hogy noha mostanra kiderült: Eger város aljegyzőjét a bíróság korábban jogerősen elítélte okirat-hamisításért, Spisák György a mai napig nem távozott tisztségéből – nyilatkozta lapunknak a Fidesz egri frakcióvezetője. Oroján Sándor elmondta: az egri közgyűlés február végén tárgyalta és szavazta meg a megyei jogú város költségvetését, és az ülésen akkor megjelent Spisák György is. Tette ezt úgy, hogy addigra már a sajtóban megjelent: a törvényesség egri őrét korábban elítélték.

Az aljegyző azonban sem korábban, sem az ülésen nem számolt be erről, így értelemszerűen arról sem, hogy lemondana a tisztségéről. Pedig attól még, hogy a jog erre nem kötelezi, erkölcsi okból ezt meg kellene tennie. Sőt, 2020 őszén már el sem kellett volna foglalnia a tisztséget

– mutatott rá a kormánypárti politikus. Hozzátette: botrányosnak tartja azt is, hogy Mirkóczki Ádám egri ellenzéki polgármester nem nyilvánul meg az ügyben. Szavai szerint, döbbenetes, hogy Eger első embere nem kommentálja az aljegyző ítéletét. – Sőt, igazából még az ügyben feltett kérdéseimre sem hajlandó válaszolni, így egyelőre fogalmunk sincs, hogy mikor szerzett tudomást Spisák György elmarasztaló ítéletéről. S azt sem tudjuk, hogy ha már régóta tudott róla, akkor miért nem reagált az ügyre – fogalmazott Oroján Sándor.

Márpedig Spisák Györgynek bőven lett volna ideje beszámolni az elmarasztaló ítéletről, hiszen az eset hosszú évekkel ezelőtt történt. Éppen ezért a fideszes frakcióvezető szavai szerint az egri aljegyző erkölcsi értelemben mindenképpen méltatlanná vált a tisztségére.

Mint azt korábban a Heol.hu a magánokirat-hamisítási ügyről a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása alapján megírta: Spisák még 2011-ben a Tiszafüredi Járásbíróság egy polgári peres ügyben tartott tárgyalásán tanúkénti szabályszerű idézése ellenére nem jelent meg. Távolmaradását egy azt igazoló – általa aláírt – okirattal, azzal próbálta kimenteni, hogy a tárgyalás időpontjában egy budapesti rendezvényen vett részt. – Ezzel ellentétben azonban a tárgyalás időpontjában Tiszafüreden tartózkodott – tették hozzá. A jogerős elmarasztaló ítélet pedig évekkel később született meg.

Spisák György 2020 ősze óta Eger aljegyzője, Mirkóczki Ádám Bánhidy Péter jegyző javaslatára nevezte ki.

A férfi előzőleg Egerben a Kabinet Irodát vezette, és egyben tagja volt a tiszafüredi képviselő-testületnek is, ahová a Mindenki Magyarország Mozgalom színeiben, kompenzációs listáról jutott be. Az ottani mandátumáról azonban egri aljegyzői kinevezése után, összeférhetetlenség miatt le kellett mondania.

Borítókép: Mirkóczi Ádám válaszára vár az egri fideszes frakcióvezető (Fotó: Facebook/Mirkóczki Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.