időjárás 12°C Emánuel 2023. március 26.
logo

„Mindszenty úgy volt hazafi, hogy ellenezte a radikális nacionalizmust”

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2023.03.18. 11:30
 „Mindszenty úgy volt hazafi, hogy ellenezte a radikális nacionalizmust”

„Mélyen informatív, megrendítő, spirituálisan és politikailag cselekvésre késztet” 

– nyilatkozta az amerikai Catholic World Review-nak adott interjúban a kommunisták által üldözött Mindszenty József bíboros, hercegpímás emlékiratairól Daniel J. Mahoney – vette észre a Mandiner.

Az amerikai lapnak adott interjúban Mahoney, aki a politikatudomány professzora, elmondta: régi tisztelője a hercegprímásnak. Szerinte Mindszenty paraszti származásúként „plebejus konzervatív” volt, aki úgy volt hazafi, hogy ellenezte a „radikális nacionalizmust”.

Arra a kérdésre, hogy miben segíthet ma nekünk Mindszenty példája, a professzor úgy fogalmazott: 

ma számos prominens katolikus ugyanúgy akar térdelni a világ előtt, mint Jacques Maritain 1966-ban. Alkalmazkodni akarnak és dialógust akarnak azzal, amit XVI. Benedek pápa „a relativizmus diktatúrájának” nevezett. Ők „összekeverik a kereszténységet a puhasággal, az utopianizmussal és a humanitarianizmussal”. Ebben a felfogásban nincs bűn, így a megbánásnak sincs helye, nincs gonosz, csak „igazságtalan társadalmi struktúrák”. 

Mahoney szerint Mindszenty jó ellenszer ezen felfogás ellen.

Mahoney a massachusettsi Assumption University in Worcesteren, a hercegprímás emlékiratainak Ignatius Press által megjelentetett amerikai kiadásához írta az előszót. 

 

Borítókép: Úri utca 62., a prímási palota udvara. Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek felsőpetényi őrizetéből való kiszabadulása után rádióbeszédet mond (Fotó: Fortepan/ETH Zürich)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.