Orbán Viktor: Soha ilyen közel nem voltunk még a világháborúhoz

A nyugati világ vezetői háborús lázban élnek – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Harangozó Éva–Máté Patrik
2023. 03. 10. 7:30
ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. március 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen 

mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az ukrajnai háborúról szólva. A kormányfő kijelentette: a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek, annak megnyerésére buzdító, még több áldozatról szóló beszédeket tartanak és egyre veszélyesebb fegyvereket küldenek Ukrajnába. Rámutatott arra is: a nemzetközi közvélemény egyhangú békepártiság helyett ketté vált, a türkök, az arabok, a kínaiak vagy az afrikaiak ugyanis tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak.

A kormányfő szerint egy évvel ezelőtt még abban reménykedtünk, hogy ez a fegyveres konfliktus nem terebélyesedik igazi háborúvá. Közben mindennek az ellenkezője történt. 

Egy év után a háború sokkal durvább, mint valaha volt, komoly esély van arra, hogy Ukrajnával szövetséges országok katonái is részt vegyenek a háborúban 

– mutatott rá. A magyar szolgálatok úgy látják, hogy mindkét oldalon százezer felett van az emberveszteségek száma. Összeadva a két oldal veszteségeit 200-300 ezer ember már biztosan nem tér haza – jegyezte meg.

Magyarország nem lehet védtelen

A miniszterelnök szerint mi vagyunk az egyetlenek, aki békepártiak a Vatikán mellett. Mindenkinek mások az érdekei. Bizony van itt jócskán üzleti spekuláció, gazdasági érdekek. Ezek egyáltalán nem zárhatók ki. Ez így van ennél a háborúnál is – húzta alá. 

Véleménye szerint Magyarország biztonságára nézve, van olyan helyzet, amikor az embernek megtámadják a hazáját. Tehát egy országnak legyen hadserege, arra szükség van. Ehhez hazaszerető emberekre van szükség. A nemzeti kultúra ezért nagyon fontos – mutatott rá. Kiemelte azt is:

mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy mit kell tennie, ha baj van. Mint mondta, elszoktunk a háborús veszélytől, ezért ma nem tudná megmondani egy orvos, egy tanár, ha baj van, hova kell menni. 

Ugyanakkor volt már ilyen tudásunk, ezért újra kell éleszteni – fűzte hozzá. 

Harmadik lépésben pedig kellenek azok az emberek, akik megvédik a hazát. Ezért fontos, hogy a hadsereg ütőképes legyen. Növelni kell a katonái számát, a hivatástudatukat, emelni kell a képzési szintjüket és modern technológiát kell a részükre bocsátani. 

Magyarország a béke oldalán áll, hazánknak ugyanakkor nem szabad védtelennek lennie. Kárt okozni Magyarországnak nem lehet

– rögzítette a kormányfő. Szavai szerint hazánkban a többség békepárti, míg a baloldal háborúpárti. – A nemzeti oldal képviseli a békét Magyarországon, és ők vannak többségben. Amíg viszont külföldről finanszírozzak a baloldalt, addig elvárják tőlük, hogy háborúpártiak legyenek – tette hozzá. 

Az amerikai elnökválasztás hozhat változást

A miniszterelnök kitért arra is: az európai hatalmi rendszer átalakításáról csak úgy beszélhetünk, ha a háború kimeneteléről is beszélünk. Mint mondta, felelős politikusként erről nem spekulálhat a nyilvánosság előtt. 

– Nagy lehetőség nyílt ki azok előtt, akik szeretnék megváltoztatni a hagyományos európai viszonyokat, a francia–német tengelyt

– emelte ki Orbán Viktor. Megjegyezte: az ukrán háború mögött most az amerikaiak ott vannak. – Az Egyesült Államok nem akar tűzszünetet – szögezte le a kormányfő, majd kitért rá, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztás hozhat ebben változást.

A gazdasági kérdésekre térve a miniszterelnök megismételte: 

2023 végére az infláció mértéke 10 százalék alá csökken, az ehhez szükséges döntéseket a kormány meghozta.

Az a húsz intézkedés, amely széles körű elfogadottságnak örvend, meg is hozza az eredményét – emelte ki. Mit mondta, biztos abban, hogy ha a szankciókat holnap reggel megszüntetnék, azonnal megfeleződne az infláció. Erre azonban jelen pillanatban Európában nincs esély. Azt viszont el tudjuk érni, hogy megvétózzuk azokat a szankciós döntéseket, amelyek nagy károkat okoznának Magyarországnak – mutatott rá, majd a Brüsszel és Magyarország közötti véleménykülönbségekről beszélt.

A végén Brüsszelnek kell engednie

– Három nagy ügyben van véleménykülönbség a brüsszeli bürokraták és Magyarország között. 

Az egyik a migráció, amivel kapcsolatban az a képtelen helyzet állt elő, hogy pénzbüntetésre ítélték hazánkat, amiért megvédi a saját, valamint az EU határait – szögezte le a kormányfő. Ez egy feloldhatatlan konfliktus – állapította meg. A másik ilyen ügy – folytatta – a háború, míg a harmadik a gyermekvédelem. 

– Brüsszel szerint a gyermeknevelésért nem a szülők viselik a felelősséget, hanem különböző aktivisták – jegyezte meg Orbán Viktor. Mint mondta, a szülők joggal várják el a kormánytól, hogy a gyereknevelés a szülők joga maradjon. 

Mi nem fogunk engedni, így a végén Brüsszelnek kell engednie

– tette egyértelművé a miniszterelnök.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. március 10-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.