Súlyos milliókra bírságolja a Nébih a genetikailag módosított díszhalak értékesítőit + videó

Eljárást indított a Nébih országszerte több kisállat-kereskedésben, ahol genetikailag módosított (GMO) díszhalakat értékesítettek. Az érintett vállalkozások milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Nébih2023. 03. 10. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy 

a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos.

A vonatkozó irányelv alapján értékesítésük jogellenes, így háromszázezer forinttól tízmillió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, az ország területéről való kivitele vagy szállítása.

A Nébih ellenőrei az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a magyarországi kisállat-kereskedésekben. Az üzletek egy részében azonban szokatlanul élénk színű, UV-fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel.

A próbavásárlást követően a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó. 

A hatóság összehangolt célellenőrzést tartott februárban a Fejér és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhalárusító kereskedésekben. A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták, hogy a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

A jogellenes gyakorlatot a jövőben is kiemelten ellenőrizni fogják a szakemberek – tette hozzá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.