Tőkés László indokolatlannak tartja az erdélyi Demokrácia-központok felszámolását

Indokolatlan és hibás döntés, hogy a magyar kormány megvonta a támogatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács erdélyi Demokrácia-központjainak hálózatától – jelentette ki szombaton Kolozsváron Tőkés László, a szervezet elnöke.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 11. 20:31
TÕKÉS László
Marosvásárhely, 2023. március 10. Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédet mond a székely szabadság napján tartott nagygyûlésen a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékmûvénél 2023. március 10-én. Székelyföld területi autonómiáját követelte a székely szabadság napja alkalmából tartott demonstráció több száz résztvevõje, a tömeg a magyar nyelvû oktatási intézmények ellen irányuló sorozatos támadások, a székelyföldi helyhatóságok meghurcolása, az anyanyelvhasználat és a nemzeti jelképek használatának korlátozása ellen is tiltakozott. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a szombati nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt erről, elmondva, hogy a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága indoklás és hivatalos közlés nélkül, egyik napról a másikra bontotta fel az EMNT-vel kötött együttműködési megállapodást. Ezáltal felszámolta a szervezet által 2010 óta működtetett erdélyi Demokrácia-központok hálózatát. 

 

A számos erdélyi városban működő irodák munkatársai a magyar állampolgárság megszerzésében segítették az erdélyi magyarokat, a könnyített honosítási folyamat előkészítését, a dossziék összeállítását végezték.

 

Tőkés László elmondta: azért tartja indokolatlannak az irodák felszámolását, mert az ott dolgozók jó munkát végeztek, amit az adatok is bizonyítanak. 

– Politikai hibának tartom, és emögött az RMDSZ háttérlobbija és aknamunkája keresendő. Sajnos meg tudták győzni az illetékeseket, hogy megvonják tőlünk a támogatást – forgalmazott a volt európai parlamenti képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre utalva, melynek Eurotrans Alapítványa ugyanezt a munkát végzi Erdélyben.

Tőkés László szerint az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai sajnálatosan magyar–magyar ellentétet gerjesztettek. – Mi a plurális egységre törekedtünk és a nemzet ügyét szolgáltuk. Ennek két pillére van: a határok feletti nemzetegyesítés, amit a honosítás szolgált, és az autonómiatörekvéseink – mondta az EMNT-elnök. – A támogatás megvonásával ennek a politikának az egyik pillére kidőlt – mutatott rá. Hozzátette: 

 

– Az EMNT nem adja fel, új utakat keres, tovább kívánja szolgálni az autonómia és a határok fölötti nemzetegyesítés ügyét.

 

Tőkés László újságírói kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a Demokrácia-központok ügyében, kérve, hogy gondolja újra a döntést, indítsa újra az irodahálózatot.

Az EMNT február elején jelentette be, hogy forráshiány miatt márciustól beszünteti tevékenységét Demokrácia-központjainak hálózata. Mint akkor írták, a 13 év alatt hetvenezer erdélyi magyarnak segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében a könnyített honosítási eljárás révén.

A hálózat az elmúlt időszakban „takaréklángon” működött, az erről szóló döntést 2020 novemberében jelentették be anyagi gondokra és a járványhelyzetre hivatkozva. Február elején 23 irodájuk volt különböző erdélyi városban, összesen nyolcvan munkatárssal.

Borítókép: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.