időjárás 22°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Vita az engedély nélkül fúrt kutakra vonatkozó moratóriumról

Magyar Nemzet
2023.03.27. 14:07 2023.03.27. 14:48
Vita az engedély nélkül fúrt kutakra vonatkozó moratóriumról

Toroczkai László napirend előtt arról beszélt: év végéig tart az a moratórium, amely az engedély nélkül fúrt kutak működésére vonatkozik, de nem tisztázott a helyzet, hogy mi lesz utána.

A Mi Hazánk frakcióvezetője hangoztatta: az ügyben érinettek jelentős része gazda, akik ha nem kapnak engedélyt a kutak további működtetésére, az akár éhínségez is vezethet, az engedélyeztetési eljárás viszont körülményes és drága, akár egymillió forintba is kerület. 

Toroczkai szerint ebben a helyzetben a kormánynak meg kellen hosszabbítania a moratóriumot. 

Farkas Sándor válaszában hangsúlyozta, hogy tisztában van a kialakult helyzettel, amit sok esetben a valóban bonyolult és drága eljárás okozott. 

Az agrártárca miniszterhelyettese elmondta: hozzávetőlegesen tíz- és százezer közé tehető a be nem jelentett kutak száma, amelyek közül sokban szennyezett, rossz minőségű a víz, a szakszerűtlen fúrások miatt pedig vízszintsüllyedést,  ezáltal akár másodlagos aszályt is okozhatnak. 

Farkas ezért szükségesnek tartotta az engedélyeztetési eljárás határidejének fenntartását, szerinte ugyanakkor a kormány várhatóan javaslatot tesz majd annak terhelési költségeinek csökkentésére.
 

Borítókép: Toroczkai László. (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

Szócsaták az Országgyűlésben

A kormány számos intézkedéssel segíti a családok nyaralását

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.