időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

A katonai ügyészséghez fordulnak a marosvásárhelyi felvonulás szervezői

Vizsgálhatják a hatóságok a román csendőrség fellépését

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.15. 16:39 2023.03.15. 17:00
Vizsgálhatják a hatóságok a román csendőrség fellépését

A katonai ügyészséghez fordulnak a székely szabadság napi marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás szervezői, akik hivatali visszaéléssel vádolják a román csendőrséget

– közölte az MTI-nek küldött közleményében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Ebben azt írták: a Maros megyei csendőrség alapvető emberi jogokat, a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot sértette meg azáltal, „hogy önkényesen törvénytelennek, sőt egyenesen alkotmányellenesnek minősítette” a március 10-i, székely szabadság napi rendezvényt. – Miközben ezt 2022. december 7-én hivatalosan bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban – emlékeztettek. Hozzátették: ezzel a minősítéssel, amelyet március 8-án szóban közöltek, és amelyet a marosszentgyörgyi székhelyű készenléti csendőrség jegyzőkönyve is rögzít, a csendőrség túllépte hatáskörét.

A büntető törvénykönyv 297. cikkének értelmében olyan hatásköri túllépés, amely korlátozza az állampolgárok jogait, hivatali visszaélésnek minősül

– áll a közleményben.

Az SZNT közleményéhez csatolta a rendezvényt engedélyező Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester levelét, amelyben az SZNT Siculitas egyesületének a kérésére reagált. Csatolták a csendőrségi jegyzőkönyvet is, amely a szervezők és csendőrtisztek március 8-i találkozójáról készült. A polgármester leveléből kiderül: a polgármesteri hivatal engedélyezte a postaréti megemlékezést és a felvonulást is, azzal a megjegyzéssel, hogy a résztvevők tartsák be a törvény előírásait, és kövessék a hatóságok által kijelölt útvonalat.

A jegyzőkönyv szerint a megemlékezésben a csendőrség sem talált kivetnivalót, de a felvonulást törvénytelennek minősítette. A találkozón jelen lévő csendőrtisztek azt nehezményezték, hogy a menet résztvevői területi autonómiát követelnek.

Eszerint Bitere Ionut ezredes rámutatott: a tervezett rendezvény nem felel meg a törvényi előírásoknak, és alapvető értékeket sért. Ezt alátámasztandó a román alkotmány több cikkére is felhívta a szervezők figyelmét: az elsőre, amely szerint Románia „egységes és oszthatatlan”, illetve területe elidegeníthetetlen. Románia alkotmányának azon cikkét is említették, amely szerint tilos a román állam becsmérlése, a nacionalista gyűlöletkeltés, a területi szeparatizmus – úgy állítva be a rendezvényt, mintha ilyen célkitűzései lennének.

A jegyzőkönyv szerint a csendőr ezredes végig törvénytelennek minősítette a felvonulást, és azt állította, hogy nem ő akarja betiltani, hanem maga a törvény.

Emlékezetes, március 10-én, a székely szabadság napján több száz személy követelte Marosvásárhelyen Székelyföld területi autonómiáját, de a csendőrség a korábbi évektől eltérően nem engedélyezte az utcai felvonulást, és a járdára szorította a résztvevőket.

Borítókép: A megemlékezés még renden lezajlott (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.