A kampányban buszoztatásra is juthatott a guruló dollárokból

A DatAdat-csoport osztrák tagja, a DatAdat GMBH 200 ezer eurót, vagyis nagyjából 72 millió forintot fizetett magyarországi anyavállalatának, a DatAdat Professional Kft.-nek buszos utaztatásra tavaly márciusban, az országgyűlési választási kampány hajrájában – tudta meg a Mandiner a hatósági vizsgálatra rálátó forrásból.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 04. 06. 8:38
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. április 2. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Professional összesen több mint ötvenmillió forintot, míg a Márki-Zay Péterhez kapcsolódó Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mintegy negyvenmillió forintot fordított buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban. Azaz összesen kilencvenmillió forintot. A megbízott Fulvia Kft. alighanem alvállalkozók bevonásával bocsátotta rendelkezésre az összesen csaknem háromszáz, egyenként ötvenfős buszt – írja a Mandiner.

Az MMM mintegy 1,8 milliárd forintnyi támogatást kapott az Egyesült Államokból az Action for Democracy (AD) nevű szervezettől, de jutott a „guruló dollárokból” a Bajnai Gordonhoz, Ficsor Ádámhoz és Szigetvári Viktorhoz köthető, a baloldali kampányba bedolgozó DatAdat-csoportnak is.

A Mandiner birtokába került számla arról árulkodik, hogy külföldről is érkeztek pénzek a buszügylethez:

a bécsi DatAdat 200 ezer eurót, tehát durván 72 millió forintot fizetett budapesti partnerének, a DatAdat Professional Kft.-nek, méghozzá vezetővel való autóbusz-kölcsönzés szolgáltatásért.

Miután mind az MMM-hez, mind a DatAdathoz jutott az AD-féle amerikai támogatásból, továbbá az MMM a bécsi DatAdatnak is juttatott pénzt százmilliós nagyságrendben, felvetődik a gyanú, hogy a baloldal buszügyletei mögött is lehetnek amerikai pénzek.

A Mandiner megkereste az MMM-et, a bécsi és a budapesti DatAdatot is, de cikkük megjelenéséig még nem kaptak választ.

Borítókép: Márki-Zay Péter az ellenzék kampányzáróján (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.