időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

A magyarok döntő többsége továbbra is Orbán Viktort támogatja

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.04.01. 10:00 2023.04.01. 14:50
A magyarok döntő többsége továbbra is Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 18 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni – derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről szombaton tájékoztatták az MTI-t.

Az írásos összegzés szerint mintegy egy évvel a 2022-es országgyűlési választás után is töretlen Orbán Viktor népszerűsége, akit tízből hat magyar most is szívesen lát a miniszterelnöki székben.

A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő minden társadalmi csoportban nagyobb támogatottságnak örvend, mint korábbi kihívója, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje

– írták.

A jogi elemző intézet ennek okai között említi az ukrajnai háború kapcsán tanúsított békepárti hozzáállást, a munkahelyek aktív védelmét, a kibővített családpolitikai intézkedéseket, a 13. havi nyugdíjat vagy az elhibázott brüsszeli szankciók okozta infláció elleni fellépést.

Mint jelezték, ezek mind olyan ügyek, amelyekben a magyar választópolgárok többsége a nemzeti oldal álláspontját osztja, míg az ellenzék javaslatait elutasítja.

Az Alapjogokért Központ megállapítása szerint ezek alapján látható, hogy csak akkor lehet sikeres politikát megvalósítani Magyarországon, ha az a nemzeti érdekeken alapul és nem a külföldről érkező, több csatornán átguruló dollárokon.

Súlyosbítja a helyzetet az ellenzék pénteken tanúsított, magyar nemzeti érdeket figyelmen kívül hagyó magatartása, aminek következtében nem szavazták meg a kormánypártok békepárti határozati állásfoglalását, miközben a fegyverszállításokat szorgalmazó, saját módosító indítványaikat támogatták

 – áll a közleményben.

Ismertetésük szerint Márki-Zay Péter népszerűségi indexe a miniszterelnöki számokkal ellentétben tartósan alacsony.

A baloldal bukott kormányfőjelöltjét 2022 második hetében az aktív szavazók 26 százaléka támogatta, ám a kampány alatt számtalan kommunikációs hibát követett el, szinte minden társadalomi csoportot megsértve a kirohanásaival: ostobaságnak nevezte a rezsicsökkentést és az alapvető élelmiszerek átmeneti hatósági árkorlátozását, böszmeségnek titulálta a 13. havi nyugdíjat, valamint arról is beszélt, hogy nem tartja szükségesnek a minimálbért, eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, befogadná a migránsokat, de utalást tette arra is, hogy számon tartja azt, ki zsidó és ki nem zsidó a Fideszben – sorolta a kommüniké.

Úgy vélték továbbá, hogy Márki-Zay Péter megbotránkoztató politikai szerepléseit csak tovább fokozta a guruló dollárok néven elhíresült pártfinanszírozási botrány és ennek következménye, a háborúpárti politika.

A skandalumban érintettek arra törekedtek, hogy többségében külföldi erőforrások segítségével leváltsák a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányt. A külföldi dollárokért cserébe a baloldal a magyar érdekkel és közvéleménnyel ellentétes, az orosz–ukrán konfliktus eszkalációját támogató álláspontot fogalmazott meg több alkalommal. Márki-Zay Péter jelenlegi, alig 18 százalékos támogatottsága híven tükrözi a baloldal eddigi politikájának sikerét”, az ellenzéki pártok általános elutasítottságát – olvasható az összegzésben.

A közvélemény-kutatás módszertanáról azt közölték, hogy március 27–29. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készült, az ezerfős minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra.

Borítókép: Töretlen Orbán Viktor népszerűsége, akit tízből hat magyar most is szívesen lát a miniszterelnöki székben. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.