Árnyékjegyző lett Lamperth Mónika a budavári önkormányzatnál

Zsíros megbízási szerződést kapott a V. Naszályi Márta vezette I. kerületi önkormányzattól Lamperth Mónika, a 2010 előtti korszak meghatározó baloldali politikusa, aki Gyurcsány Ferenc kormányában miniszter is volt. Lapunknak Böröcz László, a kerületi Fidesz vezetője azt mondta, Lamperth Mónika nem akart reflektorfénybe kerülni, így a háttérből irányíthatja a hivatal munkáját.

2023. 04. 14. 16:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lamperth Mónika, a Medgyessy-, valamint a Gyurcsány-kormányok korábbi minisztere 2023. március 27-től tanácsadói tevékenységet folytat – derül ki az I. kerületi önkormányzat honlapjára feltöltött szerződésből. A megbízás a dokumentum szerint 2024. április 26-ig tart, havonta pedig ötszázezer forintot kap a tanácsaiért.

Veres János; Lamperth Mónika
Lamperth Mónika a 2010 előtti baloldali kormányok meghatározó alakja volt. Fotó: MTI/Földi Imre

– Tudomásunk szerint V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere eredetileg Lamperth Mónikát kérte fel a megüresedő jegyzői pozícióra, amit ő nem vállalt, és így kapta meg az árnyékjegyzői széket 

– reagált lapunknak Böröcz László, az I. kerületi Fidesz vezetője. Szerinte Lamperth Mónika nem akart reflektorfénybe kerülni, ezért kötöttek vele tanácsadói szerződést, így a háttérből irányíthatja a hivatal munkáját. Emlékeztetett, hogy a kerület jelenlegi jegyzője, Czukkerné dr. Pintér Erzsébet már a negyedik V. Naszályi polgármesteri megbízatása alatt, most pedig Lamperth Mónikával plusz egy jegyzője lett a budavári önkormányzatnak.

– Különös, hogy miután talált egy jegyzőt az önkormányzat, miért kellett Lamperth Mónikával külön megbízási szerződést kötni, amivel évente hatmillió forintot fizet neki az önkormányzat az I. kerületiek pénzéből. A szerződés szerint Lamperth Mónika a polgármester hatáskörébe tartozó feladatokat segíti, ám alapesetben nem lenne erre szükség, ha egy, a feladatra alkalmas jegyzője lenne az önkormányzatnak – szögezte le Böröcz László.

Felhívta a figyelmet, hogy korábban Hőrich Ferenc baloldali ügyvéddel két szerződést kötött a balliberális kerületvezetés, amivel havonta másfél millió forintot fizettek neki.

Kávézás Gyurcsány Ferenccel

A fideszes politikus jelezte, hogy a kerület baloldali vezetése számos esetben akadályozza a képviselők munkáját. Az új jegyző és tanácsadó megjelenésével minden hivatali dolgozót és intézményvezetőt letiltott a polgármester, hogy az engedélye nélkül egyeztessenek a kerületben élők érdekeit szolgáló önkormányzati képviselőkkel. Azt sem lehetett tudni, hogy kötöttek-e Lamperth Mónikával másik szerződést. 

– A testületi ülésen a Fidesz képviselői többször feltették a kérdést, hogy milyen szerződése van Lamperth Mónikának és mennyit keres, ám a kerület baloldali vezetése nem válaszolt. Ezután nem sokkal került fel az önkormányzat oldalára a szerződés, amit a hivatal kötött Lamperth Mónikával

– ismertette Böröcz László.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi minisztere megbízást kapott az önkormányzattól, kifejtette: az is egy Facebook-posztból tudható, hogy V. Naszályi Gyurcsánnyal egyeztetett az egyik Iskola utcai kávézóban. Később a képviselők kérdésére nem volt hajlandó elárulni, hogy miről szólt ez a találkozó, de az azóta történtek azt mutatják, hogy a polgármester valójában a Gyurcsány-csapat tagja, és azokat az embereket teszi pozícióba, akik 2010 előtt tönkretették az országot.

Baján is osztott tanácsokat Lamperth Mónika

Korábban lapunk számolt be róla először, hogy Lamperth Mónika 2021. december 15. és 2022. június 15. között Baján a baloldali városvezetés megbízásából szintén jogi tanácsadó tevékenységet végzett Nyirati Klára polgármester mellett, amiért havi bruttó 400 ezer forintos díjazásban részesült. Lamperth 2021. december 22-én kapta meg az első feladatát Baján, miután neki kellett kivizsgálnia a Polgármesteri Tanácsadó Testülettel (PTT) kapcsolatos visszásságokat. A korábban a bajaiak felháborodása mellett létrehozott és működtetett PTT még 2020 őszén szűnt meg.

Borítókép: Lamperth Mónika (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.