Botrányos építkezés: szemlét tartott az igazságügyi szakértő Tordai Bence villájánál + videó

Helyszíni szemlét tartott az igazságügyi szakértő Tordai Bence budai villájánál. A szakember véleménye eldöntheti, hogy a baloldali politikus jogsértően építtette-e II. kerületi, 150 millió forintra becsült házát. A baloldali politikust a sajtó jelen lévő munkatársai hiába kérdezték, a Párbeszéd társelnöke csak provokálta az újságírókat.

Munkatársunktól
2023. 04. 11. 19:21
null
Borítókép: Tordai Bence úton az Országgyűlésbe 2022. május 15-én (Forrás: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazságügyi szakértő délután három órakor érkezett meg Tordai Bence budapesti ingatlanához, ahol hozzávetőlegesen másfél órán át tartott helyszíni szemlét. Az eljárásra azok után került sor, hogy a Fővárosi Törvényszék szakértői bizonyítást rendelt el Tordai Bence budai villájának ügyében.  

A párbeszédes politikus az ingatlanánál jelen lévő újságírókról telefonjával felvételeket készített, azzal vádolva a stábokat, hogy jogsértően tudósítanak az eseményről. Arra a riporteri kérdésére, hogy mire számít a szemlét követően, a képviselő nem volt hajlandó válaszolni. Az igazságügyi szakértő kijelentette, nem nyilatkozhat a sajtónak. 

Tordai Bence még 2016-ban vásárolt egy II. kerületi, Attila utcai telket, az ingatlanon akkor parasztház állt. A Párbeszéd társelnöke eredetileg ezt a lakóingatlant akarta átépíttetni úgy, hogy az eredeti épületből számos elem megmaradjon. Ezzel szemben a telken egy teljesen új házat alakítottak ki. 

A politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett dolgozni, ekkor egyszerű bejelentést tett az Országos Építésügyi Nyilvántartáson keresztül arról, hogy az ingatlan hátsó kertjében meglevő lakóépületet átépítené, bővítené. A munkálatok 2022 áprilisában befejeződtek, Tordai hatósági bizonyítványért folyamodott Budapest Főváros Kormányhivatalához. A dokumentum beszerzése azt a célt szolgálta, hogy az építtető jelezze a hatóságoknak: az ingatlan elkészült, a munkálatok befejeződtek. Ez az irat azért fontos, mert például a bankok ennek bemutatása után folyósíthatják egy építkezésre felvett hitel utolsó részletét, de a csokhoz és egyéb támogatásokhoz is elengedhetetlen a hatósági bizonyítvány megléte.  

Miután Tordai benyújtotta igénylését, a kormányhivatal szemlét tartott az ingatlanon, majd a szakemberek átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt, és légi felvételeket kértek be a területről a II. kerületi önkormányzattól. Az adatok alapján 2022 augusztusában azt a határozatot hozták, hogy megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását. Azzal érveltek, hogy bár az ingatlan méreteit és megjelenését tekintve az egyszerű bejelentési dokumentációban szereplő épületet húzta fel a kivitelező, ám a korábbi házból nem annyi maradt meg, mint amennyi a tervekben szerepelt. A kormányhivatal vizsgálata megállapította, hogy egyes falakat az alapokig visszabontottak, illetve bizonyos helyeken még a régi alapot is elbontották, miközben a tervdokumentációban nem ez szerepelt.  

Tordai Bence a kerületi építési szabályzat ellen is vétett, ugyanis az előírás alapján az ingatlanon önálló épület nem létesíthető a hátsó kertben, kivéve, ha azt a kiegészítő előírás megengedi, ám ezt esetben nincs szó ilyesmiről.  

A szabálytalan építés miatt a kormányhivatal az elutasító határozat kiadásával egyidejűleg építésfelügyeleti eljárást indított, ám ezt egyelőre felfüggesztették, ugyanis Tordai a Fővárosi Törvényszéken támadta meg a hatósági bizonyítvány kiadásának megtagadásáról szóló döntést.  

A perben 2022 decemberében tartották az első tárgyalási napot. Úgy tudjuk, Tordai több ponton is igyekszik támadni a kormányhivatal döntését a bíróság előtt. A politikus és jogi képviselője szerint a hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárásban nem lehetett volna ezt megtagadni építésrendészeti problémák miatt. Tordaiék arra is hivatkoznak, hogy a kormányhivatal csak egy a párhuzamosan indított építésrendészeti eljárásban állapíthatta volna meg a kivitelezés szabálytalanságát.  

A hatóság a bíróság előtt jelezte, hogy nem ért egyet mindezzel. Az irat kiadásának előfeltétele szerintük ugyanis az, hogy megvizsgálják, az építmény jogszabályoknak megfelelő valósult meg. Tordai továbbá próbálta elfogultnak feltüntetni a kormányhivatalt, ám úgy tűnik, hogy a bíróság nem volt vevő a képviselő érveire. A per következő tárgyalási napja várhatóan áprilisban lesz.  

Borítókép: Tordai Bence úton az Országgyűlésbe 2022. május 15-én (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.