„Sérül a demokrácia” – Von der Leyennek panaszkodik Donáth Anna

A Momentum európai parlamenti képviselője levelében világossá akarta tenni „Von der Leyen elnök asszony számára, hogy súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon”. Szerinte mindez azért fontos, hogy „a kormány ne tudja őket átverni mézesmázos diplomáciával az EU-s pénzekért kuncsorogva”.

Magyar Nemzet
2023. 04. 27. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A könnygázzal lefújt tüntetők ügyében levelet írtam az Európai Bizottság elnökének, Ursula Von der Leyennek. A Momentum április 24-én már többedjére bontotta le a karmelitánál felállított kordont, ezúttal azért, hogy így tiltakozzon a pedagógus-rabszolgatörvény ellen. A Momentum képviselőihez csatlakozó tüntetőket – köztük diákokat is – a rendőrök könnygázzal próbálták oszlatni” – írja a Momentum félresikerült kordonbontó akciójával kapcsolatban legújabb Facebook-bejegyzésében Donáth Anna.

Pillanatfelvétel a tüntetésről (Forrás: Hír TV)

A Momentum európai parlamenti képviselője kifejtette, a bizottság elnökének írt levéllel két célja volt. Egyrészt világossá akarta tenni „Von der Leyen elnök asszony számára, hogy súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon”. Szerinte mindez azért fontos, hogy 

„pontos képet kapjon a magyar valóságról az Európai Bizottság, hogy a kormány ne tudja őket átverni mézesmázos diplomáciával az EU-s pénzekért kuncsorogva”.

„Arra kértem Von der Leyen elnök asszonyt, hogy az események fényében a bizottság vegye végre napirendre azt a régóta megfogalmazott javaslatunkat, hogy az EU-s pénzeket a kormány kikerülésével adják oda” – írta.

 

A rendőr könnygázáért nyúlt a Momentum képviselője

A hétfő esti tüntetésen a Hír TV operatőre felvette, amint Hajnal Miklós a rendőr kezében lévő könnygázsspray irányába nyúl hirtelen, mintha ki akarná venni a kezéből. Az eset előtt közvetlen a tüntetők egy csoportja a rendőröket lökdöste, a rendőrség tájékoztatása szerint a fellépésük szakszerű volt.

A karmelita kolostornál akkor vált igazán erőszakossá a demonstráció, miután a Hajnal Miklós, Hadházy Ákos, Gelencsér Ferenc és Tompos Márton újra megpróbált kordont bontani. 

Ezután a tömeg tolni kezdte őket, majd néhány perces dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között. Az egyik tüntető még egy rendőrnővel szemben is agresszívan lépett fel, majd az első fújás után Hajnal Miklós, a Momentum politikusa megpróbálta elvenni a készenléti rendőrtől a kényszerítő eszközt.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: Mandiner/Trenka Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.